475.1.5.00074: minuten van uitgaande stukken - BSP-federatie Dendermonde; SP-federatie Dendermonde
"Collection: BSP/SP-federatie Dendermonde; Biografie: Op electoraal vlak zou de arrondissementsfederatie in 1954 haar toppunt bereiken, om vervolgens vooral vanaf 1960 aan macht in te boeten. In die periode groeide Gustaaf Boeykens uit tot het lokale boegbeeld. Op jonge leeftijd was deze Hammenaar in 1958 voor het eerst verkozen om vervolgens uit te groeien tot een gerespecteerd parlementslid, dat blijkbaar zelfs een tijdje ministeriabel werd geacht, en ondervoorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Maar geleidelijk aan trok hij zich globaal nog maar weinig aan van het partijleven in het Dendermondse: de federatie, qua ledental de kleinste van de partij, beschikte mede daardoor niet over personeel of een eigen infrastructuur, terwijl op financieel vlak de situatie ronduit slecht was.Biografie: Eind jaren zeventig bleek Boeykens zowat de antipode van alles waar de nieuwe generatie van de jonge SP-partijvoorzitter Karel Van Miert voor stond. Nadat Dendermondenaar Norbert De Batselier met zijn JS-generatie zowel de eigen wijk als de afdeling een nieuwe impuls had gegeven, was het de beurt aan de zieltogende arrondissementele structuur om te worden gedynamiseerd. Arrondissementeel voorzitter vanaf begin 1980 wilde hij heel nadrukkelijk aanknopen bij de vernieuwingstendens o.l.v. van Karel Van Miert, waarbij de partij o.a. meer plaats moest maken voor jongeren en vrouwen, en in het algemeen meer openheid tentoonspreiden, een eigen Vlaams gelaat ontwikkelen en een concrete en actiegerichte aanpak voorstaan met radicale en geloofwaardige stellingen. Al snel slaagde de nieuwe ploeg erin de federatie Dendermonde terug op de rails te krijgen: de congressen kregen terug animo, administratieve krachten werden aangesteld via tewerkstellingsprojecten, nieuwe mensen aangetrokken, politieke thema’s bediscussieerd, afdelingen ondersteund... Veel aandacht was er verder ook voor een bewust en consequent persbeleid en voor de vorming van zowel militanten als mandatarissen. En in 1984 werd de vzw Socialistisch Studie- en Informatiecentrum Dendermonde opgericht, dat als documentatiecentrum/studiedienst de arrondissementsfederatie inhoudelijk moest ondersteunen. Ter gelegenheid van de hertekening van de kiesarrondissementen fusioneerden de vroegere SP-federaties Dendermonde en Sint-Niklaas eind 1993 tot de nieuwe federatie Waas & Dender. Level of description: File; Series: 475.1.5: Briefwisseling"