384.00033: Jaarverslagen van Independent Living Vlaanderen - Budgethoudersvereniging Onafhankelijk Leven v.z.w. (B.O.L.)
"Collection: Budgetair Onafhankelijk Leven (BOL-BUDIV vzw); Biografie: B.O.L. vzw staat voor Budgethoudersvereniging Onafhankelijk Leven en is de opvolger van Independent Living Vlaanderen (ILV), opgericht op 12 december 1987. In haar statuten van 5 mei 1988 formuleert de actiegroep als doel “de volledige integratie in de maatschappij van personen met een handicap, die hulpmiddelen en/of assistentie nodig hebben om zelfstandig te leven”. ILV was de Vlaamse afdeling van de internationale Independent Living beweging die zijn oorsprong kende in Californië in de jaren 60. ILV profileerde zich duidelijk als een emancipatiebeweging die mensen, verenigingen en beleidsmakers bewust wilde maken van de mogelijkheden en rechten van personen met een handicap. De organisatie bestond enkel uit mensen met een handicap die zichzelf beschouwen als ervaringsexperten inzake hun handicap en de organisatie, ervaring en planning van hun woon-, werk- en assistentiesituatie en de hulpmiddelen en/of aanpassingen die zij voor zichzelf noodzakelijk achten. In de overtuiging dat mensen met een handicap volwaardig kunnen oordelen over wat hen persoonlijk aanbelangt, stellen mensen met een handicap hun kennis en ervaring ter beschikking van andere mensen met een handicap, dit weerspiegelt zich in Peer-Counselling. De vereniging beoogt personen met een handicap die nood hebben aan assistentie weerbaarder te maken door hen de controle te geven op het geld waarmee ze zelf hun assistentie kunnen organiseren. Lid worden van ILV omvatte ondermeer dat bijstand werd verleend bij de opstelling van een persoonlijk assistentiedossier, een abonnement op het driemaandelijks tijdschrift ’t Huis en gratis deelname aan de Peer Counselling-bijeenkomsten. Geregeld werden ook collega’s in het buitenland opgezocht, die een gelijkaardige strijd leverden voor meer zelfbeschikkingsrecht. Gedurende een tiental jaren kreeg de beweging geen wettelijke en financiële erkenning, de werking werd gedragen door vrijwilligerswerk en sponsoring. De organisatie kreeg op 1 maart 1999 een officiële erkenning als een ‘gemachtigde organisatie die de personen met een handicap of hun gezinnen vertegenwoordigd’. Op 1 april 1997 kon het Vlaams Independent Living Centrum in Brugge, het algemeen secretariaat van de organisatie, in gebruik worden genomen. Een prioritaire taak voor het VILC was de ondersteuning van de deelnemers aan het experiment Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) en hiermee verbonden de Gebruikers Persoonlijk Assistentiebudget (GEPA). De vzw ILV telde vertegenwoordigers in meerdere provinciale adviesorganen en in de stuurgroep PAB bij het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap die de evolutie van het experiment PAB opvolgde. Vermits uiteindelijk in het jaar 2000 een wettelijke regeling van het Persoonlijke Assistentiebudget tot stand kwam, werd op de Algemene Vergadering van 2 december 2000 beslist om de vzw ILV om te vormen tot de Budgethoudersorganisatie Onafhankelijk Leven vzw (BOL), een omschakeling van een beweging die wilde wegen op het beleid naar een meer op dienstverlening gerichte organisatie. Het hoofdkantoor verhuisde van Brugge naar Gent. Level of description: Item; Series: 384.00025.00034: Jaarverslagen van Independent Living Vlaanderen"