608.4: Partituren - Harmonie De Rode Garde Wilrijk
"Collection: Harmonie De Rode Garde Wilrijk; Biografie: De eerste optocht van de socialistische harmonie De Rode Garde vond plaats op 1 mei 1920, het jaar van de oprichting. De harmonie bleef, afgezien van een intermezzo tijdens de Tweede Wereldoorlog, onafgebroken actief in het teken van de propaganda en de solidariteit. Gedurende de jaren 1960 overleden heel wat van de voorgangers van de fanfare, onder meer de laatste stichters Frans Van Dun, Sander Spoor, Alfons Grijp en Fons Geeraerts. Tegen 1980 was er een gebrek aan nieuwe jongeren om de rangen van de harmonie te vervoegen en in 1982 stopte Lode Van Doren als dirigent van de harmonie, een functie die hij al sinds 1932 uitoefende. Dankzij Lode Van Doren oversteeg het niveau van de harmonie op muzikaal gebied ruimschoots het gemiddelde. Hij drukte zijn stempel niet alleen op de socialistische harmonie, maar speelde op muzikaal vlak ook een belangrijke rol in Wilrijk in het algemeen, als lesgever aan de gemeentelijke muziekacademie. Van Doren wijdde zich daarnaast aan de compositie van werken voor harmonie en fanfare, aan koorwerken, concertstukken en liederen. Het Willemsfonds bekroonde enkele van zijn werken en ze werden zelfs uitgevoerd door het Nationaal Orkest van België en het Omroeporkest van de BRT. Van Doren was bestuurslid van de Socialistische Federatie van Zangkringen en secretaris van de Vlaamse Federatie van Socialistische Muziekkorpsen en Zangkringen. Vanaf 1976 was hij jurylid van het Nationaal Muziektornooi van de stad Antwerpen en na de Antwerpse gemeentefusie werd hij eerste ondervoorzitter van de Antwerpse Culturele Raad. Level of description: Series; Series: 608: Archief van harmonie De Rode Garde Wilrijk"