582.1.2.2.00005: Inschrijvingsformulier (blanco) - Socialistische Turnkring ILOKA
"Collection: Socialistische Turnkring ILOKA; Biografie: Op 17 december 1957 werd onder het toenmalige BSP-bestuur beslist om in Kapellen een socialistische turnkring op te richten, Lenig en Vrij. Op het kerstfeest van BSP-afdeling werden de inschrijvingen geopend, wat een dertigtal leden opleverde. Dat aantal steeg gedurende de volgende maanden snel tot een honderdtal en er werd een propagandaturnfeest georganiseerd, ondersteund door zustervereniging STOS uit Schoten. Midden april kreeg de turnkring het bericht van de AST dat de gekozen naam niet kon; er bestond immers al een Lenig en Vrij in Rumst. Uiteindelijk koos de vereniging voor de afkorting ILOKA: Instituut voor Lichamelijke Opvoeding Kapellen. De vliegende start van de turnkring zette zich het daaropvolgende jaar door met de oprichting van een aparte afdeling voor huismoeders en een trommelkorps. De kring ontwikkelde zich verder met veel succes en nam deel aan de jaarlijkse gouw-, bonds- en jaarfeesten en uitstappen en optochten, zowel binnen als buiten de gemeente. Ze organiseerde ook zelf een aantal van de jaarlijkse manifestaties, zoals de gouwfeesten voor jongeren in 1972 en 1977 in Kapellen. Eind jaren 1970 ging het steil bergaf met de turnkring wegens interne conflicten. Van bijna 200 leden bleven er slechts een 35-tal over. Die kleine kern werkte echter koppig verder, wat resulteerde in een geleidelijke heropleving vanaf begin jaren 1980. Juist tijdens die zware periode ontstonden er een aantal nieuwe initiatieven. Binnen de turnkring zelf kwam er in 1977 een aparte kleuterafdeling, terwijl er daarnaast een zwemclub en een volksdansgroep in de steigers gezet werden. Bij de zwemclub, met dezelfde voorzitter als de turnclub, vonden aanvankelijk slechts één keer per maand zwemstonden plaats wegens de grote verplaatsingskosten. Naar aanleiding van de opening van het gloednieuwe gemeentelijk zwembad eind 1979 ging de club apart functioneren, maar toch nog steeds als onderdeel van de turnclub, en sloot ze aan bij de ArbeidersWaterSportbond van België. Vanaf 1 januari 1982 werden turnkring en zwemclub uiteindelijk definitief gesplitst met een apart bestuur, maar de zwemclub bleef nog wel actief onder de SP-afdeling Kapellen. In 1988 besloot ze uiteindelijk een eigen neutrale vzw op te richten. Ze liet het socialistisch gedachtegoed varen en sloot aan bij de Vlaamse Zwemliga: ZiK (Zwemclub Iloka Kapellen) was geboren. De volksdansgroep ging van start in 1980. Al in 1985 scheurde die zich af van de turnclub, omdat ook hier een groot deel van de leden niet meer onder socialistische vlag wilden demonstreren en een neutrale koers wilden varen. Al enkele jaren later hield de groep het echter voor bekeken. Niet enkel de zwemclub en volksdansgroep wilden, eigen aan de tijdsgeest en de ontzuiling van de samenleving, hun eigen onafhankelijke weg gaan. Midden jaren 1980 wilde ook het turnkringbestuur zelf zijn eigen financiën beheren, zonder afhankelijk te moeten zijn van de goodwill van de SP. Ondanks de onvermijdelijke conflicten die dat teweegbracht, haalde het bestuur zijn slag thuis. Die evolutie zette zich door en in 1991 werd ILOKA een autonome vzw. In 1999 behaalde ILOKA het kwaliteitslabel ‘IK-Gym’, wat borg staat voor een kwaliteitsaanbod en een doelgericht management. De kring bleef aangesloten bij de ASG (federatie voor algemene en sportieve gymnastiek) tot 1 januari 2003, toen die fusioneerde met VTL tot Gymfederatie Vlaanderen. Zowel de turnclub (www.iloka.be) als de zwemclub (www.brabozik.be) zijn tot op de dag van vandaag springlevend. Level of description: Item; Series: 582.1.2.2: Leden"