120.00028: Balansen, nota’s, verslagen, lijsten van ACEC : looneisen, lonen, balans 1964-1965, vergaderingen - CMB-afdeling Gent
"Collection: CMB-afdeling Gent; Biografie: De Gentse Centrale der Metaalbewerkers speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het socialistische metaalbewerkersyndicalisme. De Metaalbewerkersbond van Gent en omstreken werd gesticht in 1882 en was een van de allereerste socialistische vakbonden in de Belgische metaalnijverheid. Daarnaast vormde Gent in de tweede helft van de 19e eeuw een belangrijk centrum van machineconstructie en metaalbouw in België. Binnen de Provinciale Metaalbewerkersbond (PMB) Beide Vlaanderen was de afdeling Gent de motor. Deze pioniersrol situeerde zich vooral in de periode voor de Eerste Wereldoorlog. Door de vestiging van het maritieme staalbedrijf Sidmar in Zelzate en de inplanting van autobedrijven in de kanaalzone in het midden van de jaren 1960 kreeg het Gentse metaalbewerkersyndicalisme een nieuw elan. Level of description: File; Series: 120: Archief van de CMB-afdeling Gent"