066: Archief van Armand Sermon - Sermon, Armand
"Collection: Sermon Armand; Biografie: Armand Sermon (Halle, 1946) is opgegroeid in de socialistische beweging van de Zennestreek. Hij werd geboren in het volkshuis van Halle. Via de MJA wordt hij opgenomen in het socialistisch verenigingsleven en als jongeling beleeft hij een aantal belangrijke momenten uit de naoorlogse politieke strijd: de schoolstrijd en vooral de staking van ‘60-’61 laten op hem een diepe indruk na. Omstreeks 1964 volgt hij de lessen aan de Arbeidershogeschool te Brussel. Zonder echt lid te zijn militeert hij in de rangen van de JGS. Wanneer hij in 1967 zijn stage moet voltooien in het jongenshome te Drongen wordt hij onmiddellijk meegesleurd in het turbulente gebeuren van de Gentse studentencontestatie. Het is de periode van de acties voor Leuven-Vlaams; de periode van het protest. Van de stage komt er niet veel meer terecht en Sermon schrijft zich in aan de RUG; eerst in de moraal-wetenschappen en later in de kunstgeschiedenis. Via de Gentse vrijzinnige studentenvereniging ‘t Zal wel Gaan komt hij in contact met het activistisch studentenmilieu. Hij is de uitgever van het Gentse studentenblad ‘Den Uil’ en werkt ook mee aan het Gentse provo-blaadje “Eindelijk”. Weldra ontpopt hij zich als één van de meer anarchiserende figuren. Anarchisme is voor hem in de eerste plaats een zich afzetten tegen het establishment en de traditionele partijpolitiek; ook deze van klein links. Het is een vorm van engagement die los staat van strakke ideologische schema’s, die meer vertrekt vanuit concrete actiepunten. Sermons studententijd is dan ook één opeenvolging geweest van acties: bezetting van de Blandijn, acties tegen het leger enz. Tegelijk zet hij zich in voor de verspreiding van de anarchistische literatuur. Van een universitair diploma komt er niet veel in huis en na zijn studententijd richt Sermon zich meer op een concreet project waar hij zijn idealen kan realiseren. Samen met Mon Rosseel (‘Vuile Mong’) ligt hij in 1969 aan de basis van buurthuis ‘Kontakt’ in de Gentse Sleepstraat. Het buurthuis heeft enige tijd gefungeerd als voorbeeld van de kleinschalige, alternatieve buurtwerking. Ondertussen leeft Sermon van de occasionele jobs en werkt o.m. als arbeider bij de ACEC te Gent. Na zijn huwelijk in 1969 verlegt hij zijn activiteiten naar het Kortrijkse. Via de leesgroep van ‘Links’ komt hij er in contact met het linkse milieu. Met de oprichting van de alternatieve cinéclub ‘Mobiel’ en met het opstarten van een buurtwerking rond ‘De Kleine Man’ wordt Sermon de centrale figuur van de anarchistische beweging in het Kortrijkse. ‘Streekkrant’, dat door Sermon wordt uitgegeven, is een stadskrant avant-la-lettre. Met de acties tegen Vietnam, VDB en de wapentrans-porten evolueert ‘de Kleine Man’ meer in de anti-militaristische richting. Wanneer, onder impuls van J. Dhaenens de verschillende Vlaamse anarchistische kernen in 1972 gegroepeerd worden in een federatie van Vrije Socialisten en anarchisten sluit ‘De Kleine Man’ er zich bij aan. het anarchistisch activisme komt naderhand in ademnood en Sermon richt zich meer en meer op de werking van het CGSO. Hij neemt zelfs enige tijd het Voorzitterschap van het CGSO van Kortrijk waar. Hij komt later in het onderwijs terecht en via het ACOD-milieu vindt hij aansluiting bij de Socialistische Partij van Kortrijk. Het archief van Sermon bevat hoofdzakelijk materiaal afkomstig uit zijn anarchistische periode. Via het blad ‘Den Uil’ krijgt men een kijk op de Gentse studentencontestatie anno 1968. Over de werking van buurthuis ‘Kontakt’ is er geen materiaal bewaard gebleven. Het eigenlijke archiefmateriaal heeft vnl. betrekking op de periode 1971-1973. De werking van ‘De Kleine Man’, Ciné-groep Mobiel’ en de Federatie van Vrije Socialisten en Anarchisten komt uitgebreid aan bod. De activiteiten van Sermon in het kader van CGSO zijn daarentegen grotendeels onderbelicht gebleven. De weerslag van zijn syndicale activiteit vindt men terug in een dossier over de regionale ACOD-acties tegen minister Coens uit 1983. Level of description: Fonds; Series: Sermon Armand; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"