440.00008: Stukken betreffende activiteiten van andere organisaties - JNM-afdeling Zottegem
"Collection: JNM-afdeling Zottegem; Biografie: JNM Zottegem is een lokale afdeling van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu in Vlaanderen. De structuur en doelstellingen van deze vereniging zijn grosso modo dezelfde als van de 49 andere JNM-afdelingen. Dit wil zeggen: de vereniging richt zich tot jongeren van 7 tot 25 jaar die interesse hebben in natuur en milieu. Via allerlei activiteiten wil men leren om duurzaam en milieubewust door het leven te gaan. Dit gaat van excursies en natuurstudie tot natuurbeheer en milieubescherming. De leden worden onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen: de piepers (vanaf 7 jaar), de ini’s (vanaf 12 jaar) en de gewone leden (vanaf 15 jaar). Na 25 jaar ben je onherroepelijk een ‘ouwe sok’. Het bestuur van deze lokale afdeling bestaat naast de vanzelfsprekende functies zoals voorzitter, secretaris(sen) en penningmeester, ook nog uit de verantwoordelijken en begeleiders per leeftijdsgroep, afgevaardigden van jeugdraden, redacteur, pers-promo en webmaster, materiaalassistenten en verantwoordelijken voor allerlei zaken (van milieu tot pure choco), tot zelfs een archivaris. Als afdeling zijn ze actief in de regio Zottegem en de vele rondliggende gemeenten zoals Herzele, Borsbeke, Lierde, Hundelgem, Munkzwalm, Rozebeke, Zwalm, Brakel. Ze hebben hun eigen afdelingsboekje, de “Vulgaris”. Aan de hand van dit blaadje houdt men de eigen leden op de hoogte van onder andere verslagen van voorbije activiteiten en vergaderingen, de kalender van de komende activiteiten, artikels over natuur en milieu enz. Het boekje verschijnt twee maal per jaar: in september en in februari. Level of description: File; Series: 440: Archief van JNM-afdeling Zottegem"