230.00004: Inventaris - De Muynck, Gust (1975)
"Collection: De Muynck Gust; Archiefgeschiedenis: archief van Hendrik de Man, bewaard in het Archief en Museum voor het Vlaams Cultuurleven (AMVC) te Antwerpen sinds 1985 (door M. Brélaz)Biografie: Gust De Muynck (5 december 1897 - 2 februari 1986) sloot na de Eerste Wereldoorlog aan bij de Antwerpse BWP. In 1923 stichtte hij de Arbeidersjeugd (AJ), een socialistische en Vlaamsgezinde jeugdbeweging die beter bekend was onder de naam ‘Ajotters’. Hij was nationaal voorzitter van het Arbeiders Jeugd Verbond (AJV) van 1928 tot 1932 toen hij in dienst trad van het pas opgerichte Nationaal Instituut voor Radio-omroep (NIR). Als licentiaat economische wetenschappen doceerde hij ook aan de Arbeidershogeschool, opgericht door zijn schoonbroer Hendrik de Man. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in de clandestiene socialistische beweging, onder andere als redacteur bij ‘Morgenrood’. De Muynck werkte tot 1958 bij de Belgische Radio en Televisie (BRT), dan stapte hij over naar het directoraat Sociale Zaken van de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Hij ging met pensioen in 1963. Level of description: Item; Series: 230: Archief van Gust De Muynck"