524: Archief van Alex Vinck - Vinck, Alex
"Collection: Vinck Alex; Archiefgeschiedenis: Alex Vinck verkreeg archiefmateriaal van diverse Boomse personaliteiten.Biografie: Alex Vinck kan gerust doorgaan als de historiograaf van de gemeente Boom en de Rupelstreek. Hij schreef hierover tal van boeken en samen met Marc Van de Velde was hij de auteur van het driedelige werk Geschiedenis van de Socialistische Arbeidersbeweging te Boom. Om deze boeken te realiseren, verzamelde Alex Vinck tal van documenten bij particulieren.De documenten werden overhandigd aan het AMSAB-CLM. Onder de Boomse personaliteiten waarvan hij archiefmateriaal verkreeg, zijn de belangrijkste : Jos Van Cleemput (bestuurder-secretaris van de PMB-afdeling Boom, socialistisch volksvertegenwoordiger en burgemeester van Boom) en Jean Eyckmans (Jong-Socialist, aanhanger van Links, oprichter van het Jongsocialistenblad-in-zelfbeheer Genster). De hoofdmoot van deze collectie wordt gevormd door de documenten van de partij-afdeling Boom. We vinden verslag- en ledenboeken terug vanaf 1890 tot 1900, van de jaren twintig tot aan de Tweede Wereldoorlog en vanaf 1944 tot 1950. Opmerkelijk zijn de documenten waarin de overeenkomsten tussen liberalen en socialisten besproken worden voor de samenstelling van de gemeenteraad (o.a. in 1945). Het verkiezingsdrukwerk is over de ganse periode goed vertegenwoordigd, sporadisch zitten er ook pamfletten bij met anti-socialistische propaganda. Ook belangrijk is het materiaal van de ontspanningsorganisaties, bestaande uit foto's, uitnodigingen en strooibiljetten van o.m. Harmonie Vooruit, Turnkring Volharding, ATB De Natuurvrienden, Toneelkring De Dageraad, Voetbalclub Vitesse en de actieve Vrouwenbond De Zaaister. Van de nevenorganisatie Ziekenbond Hulp in Nood vond Vinck de reglementen uit 1937 terug en van het Koöperatief Verbond een aanklacht tegen het wanbeheer van de coöperatie. Een derde onderdeel van het fonds vormen de liederenboeken, deels geschreven (in het archief), deels gedrukt (uitgelicht naar de bibliotheek). Van de vakbond zit er minder materiaal in; vermelden wij wel de reglementen van de in 1920 opgerichte Centrale der Bouw-, Hout- en Ameublementsbewerkers en een werkcontract uit 1911. Verdere curiosa in het fonds zijn de 1 mei-affiches en -strooibiljetten (1919-1940, 1947-1949), de knipsels over Moeder SAROV, de anti-leopoldistische propaganda, de briefwisseling rond 30 jaar DUSIVO (Demokratische Unie van Strijders, Invalieden, Verminkten en Oorlogsslachtoffers) in 1950 en uitnodigingen voor blijspelen en steunkaarten ten voordele van de Spaansche Vrijheidskampers uit 1937.In deze collectie kan men uiteraard ook terecht voor biografische gegevens over de voormannen van de Boomse arbeidersbeweging (o.a. Frans De Schutter en Henri Spillemaecker). Level of description: Fonds; Series: Vinck Alex"