432.02: Werkboekje van Adolphe Rocourt, metaalbewerker in België en Frankrijk - De Backer, Adolf
"Collection: De Backer Adolf; Biografie: Geboren in Gent in 1863, was op jeugdige leeftijd gaan werken en had enkel lager onderwijs genoten. Zijn vader Louis was in 1881 lid geworden van Vooruit en medestichter van de Houtbewerkersbond. Hijzelf was een smid die in 1882 medestichter was van de Metaalbewerkersbond van Gent en omstreken, hij werd ook lid van de Socialistische Arbeiderspartij, een van de stichtende elementen van de BWP, in 1884 kwam hij in het bestuur van de coöperatieve Vooruit en twee jaar later was hij één van de ondertekenaars van de wettelijke stichtingsakte van die Vooruit. Na een periode als verkoper van de krant Vooruit werd hij in 1891 verantwoordelijk uitgever en in 1897 werd hij bezoldigd beheerder van de pas opgerichte Volksdrukkerij. De directie ervan zou hij blijven waarnemen tot aan de Eerste Wereldoorlog waarna hij beheerder werd van bedrijven rond de Bank van de Arbeid. Hij was beheerder van SM Vooruit en commissaris van de Vereenigde Wevers en later van de NV FTR. Na de Eerste Wereldoorlog was hij afgevaardigde-beheerder van de Roode Vloot en beheerder van de metaalbedrijven Arsa en Someca, en van de Comptoir des Depots et des Prêts. Hij moest het pijnlijk faillissement van de Bank van de Arbeid meemaken. Hij was met zijn familie de spil van de wijkclub Vrijheid door Broederschap; regelmatig trok hij met zijn zoon Jozef op propagandatocht naar de buitengemeenten. Hij overleed in 1937. Level of description: File; Series: 432: Archief van Adolf De Backer"