215.05: Verslagen van vergaderingen van de Algemene Vergadering van vzw Sloeber & Co - Pioniersverbond van België
"Collection: Pioniersverbond van BelgiÃ«; Biografie: Zoals alle politieke stromingen had ook de Kommunistische Partij van België zijn jeugdbeweging uitgebouwd: het Pioniersverbond van België. Dit in 1946 opgericht verbond was in de eerste plaats gericht op een soort scoutswerking. Naast het organiseren van kampen werden er ook regelmatig reizen georganiseerd naar de voormalige Oostbloklanden. Opzet was het bijbrengen van een aantal communistische waarden, zoals solidariteit, de vredesgedachte, enz. Met het slinkend ledental liet zich vanaf het eind van de jaren '70 de behoefte voelen om de werking van de Pioniers over een andere boeg te gooien. De band met de partij werd losser gemaakt en de werking kreeg een meer eigentijds karakter. Het ledenblad werd omgevormd van Info-Pio naar Sloebergazet. Deze reorganisatie luidde in 1984 tot een naamsverandering: het Pioniersverbond heette voortaan Sloeber en Co. Deze transformatie kon de organisatie echter niet redden: in 1987 werd Sloeber en Co opgedoekt. Level of description: File; Series: 215: Archief van Sloeber & Co en haar voorganger Pioniersverbond van België"