062: Archief van Isidore Massin - Massin, Isidore
"Collection: Massin Isidore; Biografie: Isidore Massin (9.11.1885 – 16.3.1956) was tot 1928 rijkswachter. Ondanks alle tegenkantingen en laster, stelde hij zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen te Walshoutem in oktober 1928 tegen de liberale burgemeester J. Pierco. In januari 1939 stichtte hij met 6 andere socialisten de afdeling Walshoutem van de Belgische Werkliedenpartij (BWP), waarvan hij secretaris werd. Op 23 juni 1939 werd de Mutualistische Vereniging Jos Wouters gesticht. Massin was wederom secretaris. Eveneens werkte hij mee aan de opbouw van het Koöperatief Verbond, dat in 1946 in Walshoutem 85 leden verenigde. Door zijn inspanningen werd op 1 oktober 1949 de eerste coöperatieve winkel geopend in Walshoutem. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 12 oktober 1952 werd Massin verkozen, samen met Brugmans (katholieken 3 verkozen, liberaal 4). Hij overleed op 16 maart 1956. Het archief bevat materiaal van BWP- en BSP-afdeling Walshoutem (1938-1956): ledenlijst van de partij, van de coöperatieve maatschappij, van enkele socialistische vakcentrales, en van de mutualiteit, briefwisseling met o.m. Edmond Leburton (volksvertegenwoordiger Hoei-Borgworm), Housiaux en Hubin (senator Hoei-Borgworm), kopieboek van de briefwisseling (1939-1940), het verslagboek van de BWP/BSP-vergaderingen (1938, 1939, 1946, 1951, 1953), propagandamateriaal voor de gemeenteraadsverkiezingen te Walshoutem (1952-). Het tweede deel van het archief bestaat uit archiefmateriaal betreffende zowel de katholieke als socialistische beweging in de provincie Limburg, dat door Willy Massin gebruikt werd voor zijn studies over de Limburgse socialistische beweging. Level of description: Fonds; Series: Massin Isidore; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"