583.35: Ledenlijst - VIVA-Socialistische Vrouwen Vereniging-afdeling Essen
"Collection: SV-SVV-KVB-afdeling Essen; Biografie: In navolging van het succes van lokale vrouwenmutualiteiten, werden in 1922 in de schoot van het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (NVSM) de Socialistische Vooruitziende Vrouwen (SVV) opgericht. De mutualiteit bleek immers het beste middel om vrouwen warm te maken voor de socialistische beweging. Al snel werden lokale afdelingen opgericht. Ook te Essen werden hiertoe enkele pogingen ondernomen tijdens het interbellum, maar deze liepen steeds op niets uit. Het duurt uiteindelijk tot 1953 alvorens een succesvolle poging ondernomen wordt om een duurzame afdelingswerking op te starten te Essen. In dat jaar begint Joske Kesters daar met een cursus snit-en-naad. Enkele jaren later, op 30 november 1955, vindt vervolgens de officiële oprichting van de SVV-afdeling Essen plaats.