153.00002: Verslagen van de vergaderingen - Eritrea-Komitee Gent
"Collection: Eritrea komitee Gent; Biografie: De onafhankelijkheidsstrijd van het Eritrese volk is één van de langste geweest, gevoerd op het Afrikaanse continent. In de plannen van de grootmachten was er voor dit land, gelegen op een strategische positie in de Hoorn van Afrika, eigenlijk geen plaats. Onder het door de Amerikanen gesteunde regime van keizer Haile Selassie werd het door de Ethiopiërs volledig opgeslorpt. Reeds vanaf 1961 kwam onder impuls van het Eritrean Liberation Front (ELF) het verzet tegen de Ethiopische overheersing op gang. Vanuit het ELF werd in 1970 het Eritrean People’s Liberation Front (EPLF) opgericht dat een meer progressieve koers vaart. De afzetting van Haile Selassie in 1974 en de instelling van een door de Sovjet-Unie gesteund regime, bracht de Eritrese kwestie evenmin dichter bij een oplossing. Ondanks de zware militaire offensieven vanaf 1978 slaagden de Ethiopiërs er niet in het Eritrese verzet te breken. In de loop van de jaren 1980 wonnen de Eritrese bevrijdingsbewegingen stilaan terrein tot hun uiteindelijke militaire overwinning en de onafhankelijkheid van Eritrea in april 1993. Om de humanitaire hulp te organiseren en de zaak van de Eritrese bevrijdingsbeweging in de publieke opinie te brengen werd in 1976 het Belgisch Komitee voor Hulp aan Eritrea opgericht. Dit kreeg in 1980 een Vlaamse vleugel met de oprichting van het Universitair Steunkomitee voor Eritrea, waaruit dan later het Eritrea-komitee is ontstaan. Level of description: File; Series: 153: Archief van Eritrea-komitee Gent"