Een vuurbrakend monster in de Russische steppe - Opland,
Tekst Willem Ellenbroek over Trotski (rechts vooraan in tekening). In 1920 werd Trotski aan het hoofd gesteld van de spoorwegen (terwijl hij de controle over het Rode Leger behield), dewelke hij trachtte te militariseren in de geest van het Oorlogscommunisme.