Chłopskie posiadanie ziemi na Gárnym Ála̧sku u schyłku epoki feudalnej. (Posiadanie lassyckie). Studium historycznoprawne (Ossolineum, 1959)
Z bibliogr. i map-mi. Instytut Śla̧ski w Opolu. Mit deutscher Zusammenfassung.