Szükségóvóhely kialakítása épület alatti pincékben és föld alatti terekben . The construction of improvised shelters in cellars and underground places - Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium Általános Szervezési Önálló Osztálya, Sportfilm Stúdió (Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium, 1972)
Peace-loving people all over the five inhabited continents have realized that the existence of nuclear, biological and chemical weapons constitutes a colossal threat to our civilization. Although a growing number of people have raised their voices against the unleashing of such destructive forces, we cannot delude ourselves about living in a secure world. Therefore, all sensible citizens should feel obliged to construct a shelter inside their homes, as well as to take part in the civil defense training held at their workplace. The film tells us about the various factors that should be considered in building a shelter, such as its height from the ground and the best way to design the escape routes to guarantee a safe exit from the building. Az öt lakott kontinensen a békére vágyó emberek felismerték, hogy az atom-, biológiai és vegyi fegyverek hatalmas veszélyt jelentenek civilizációnkra. Habár rengeteg ember emeli fel hangját a pusztító erők bevetése ellen, mégsem érezhetjük magunkat biztonságban. Ezért egy következetes állampolgárnak kötelessége a megfelelő óvóhely kialakítása otthon, valamint köteles részt venni a munkahelyén történő polgári védelmi kiképzésen. A filmből megtudhatjuk, hogy mit kell mérlegelni egy óvóhely kialakításánál, miért kell figyelembe venni az építmény földszinthez való viszonyát, milyen menekülési útvonalat érdemes tervezni az objektum biztonságos elhagyásához.