Działalność SPD i PPS zaboru pruskiego w Poznańskiem w latach 1891-1914 ([PWN}, 1962)
Z bibliogr. i tab-mi. Roozniki Towarzystwa Nauksrego w Toruniu, Rocznik 66, 1961, zeszyt 2. Mit deutscher Zusammenfassung.