Terugzien in verwondering en vooruitzien in verwachting : (Vrije Universiteit, 1988)
Afscheidscollege bij het aftreden als gewoon hoogleraar in de sociologie der niet-westerse samenlevingen aan de faculteit der sociaal-culturele wetenschappen van de Vrije Universiteit te Amsterdam op 29 maart 1988.