Dějiny třídních bojů v epoše kapitalismu (Rovnost, 1950)
Díl 1: Kapitolu 1.-7. z ruského originálu E.A. Kosminskij "Istorija srednich věkov", Moskva 1947. Kapitolu 8.-31. z ruského originálu A.V. Jefimov "Novaja istorija (1789-1870), Moskva 1945. Díl 2: Kapitoly 32.-42. a 45.-46. z ruského originálu I.S. Galkin e.a. "Novaja istorija (1870-1918), 2. vyd., Moskva 1947. Kapitoly 43.-44. a 47.-49. z ruského originálu S.V. Bachrušin e.a. "Istoria SSSR", Moskva 1947. 1: Od nizozemské a anglické buržoasní revoluce k Pařížské Komuně.