Kariery zawodowe i postawy społeczne inteligencji w PRL. 1945-1959. [Z przedm. J. Szczepańskiego] (Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk i td., 1967)
Z bibliogr., graf-mi i tab-mi. Instytut filozofii i socjologii Polskiej Akademii Nauk. Zakład badań socjologicznych.