Koncepcje wychowawcze robotniczego towarzystwa przyjaciół dzieci. 1919-1939. Analiza założeń i funkcjonowania placówek (Zakład narodowy im. Ossolińskich i td., 1966)
Z bibliogr., il-mi, indeks, prt-mi i tab-mi. Komitet Nauk Pedagogicznych i Psychologicznych Polskiej Akademii Nauk.