Moet Drees weg? - Partij van de Arbeid (PvdA)
Bemerkungen: [] = Absatzmarken im Volltext des Originals MOET DREES WEG? [] Hebt u er ook al genoeg van? Van al die verkiezingspropaganda. Hebt u ook al zo vaak ge'lezen, hoe goed iedere partij het met ons allen voor heeft? [] Natuurlijk. [] Maar dan is u zeker ook dit opgevallen: van alle kanten probeert men u ervan te overtuigen, dat u niet op Drees moet stemmen. [] Lees de KVP-propaganda en het lijkt, of er maar één tegenstander van de KVP is: de PvdA. [] En tegen wie keren Zijlstra en Tilanus zich? Tegen Romme? Welnee, tegen de PvdA. [ Tegen wie vecht Oud het felst? Tegen de PvdA van Drees. [] Op wie scheldt de CPN het hardst? Op Drees en de PvdA. [] Lees daarom toch ook dit blad eenis. Wij willen graag de kans hebben u ervan te overtuigen, dat U WEL OP DREES MOET STEMMEN. [] DE PARTIJ VAN DE ARBEID - OF AFREMMEN, MET ROMME ZIJLSTRA, TILANUS OF OUD. Allemaal progressief? [] Men maakt het de kiezer niet gemakkelijk. [] Wanneer u de verkiezingspropaganda van andere partijen bekijkt dan ziet u - let er maar eens speciaal op - één grote behoefte: te bewijzen, dat deze partijen toch eigenlijk even radicaal zijn, als de Partij van de Arbeid. [] Zij zijn tegenwoordig óók voor sociale voorzieningen, voor volledige werkgelegenheid, voor actieve cultuurpolitiek. Zij zijn ook Ondanks [ Nederland heeft in de elf jaar na de oorlog geen slecht figuur geslagen. Ondanks de enorme oorlogsverwoestingen, ondanks de watersnood van 1953, ondanks de ons door de Russische bedreiging opgelegde bewapeningslast (hebt u ook gemerkt, dat zelfs de communisten tegenwoordig toegeven, dat het leven onder Stalin geen pretje was!), is er thans werk voor iedereen, zijn de sociale voorzieningen beter en is de welvaart groter dan vroeger. Het lijstje, dat u op pagina 2 van dit blad vindt, toont aan, wat in vier jaar tijds onder socialistische leiding tot stand kan komen. [] En bedenk dan: [] HET ZIJN DE RESULTATEN, DIE TELLEN, NIET DE BELOFTEN. [] Toch zijn we niet tevreden. Er moet méér gebeuren. We behoeven slechts de woorden onderwijs en woningbouw te noemen en u begrijpt, wat wij bedoelen.[] Reactie [] Maar naarmate de welvaart stijgt, wordt bij een grote groep mensen in Nederland het streven naar herstel van de vooroorlogse verhoudingen sterker. [] Men wil van de geleide loonpolitiek áf, men wil van de progressieve belastingen áf, men vindt, dat de arbeider nu wel voldoende wordt verzorgd. Bovenal: men wil ons volk terugdrijven in de oude, streng van elkaar gescheiden hokjes. De KVP durft zelfs het woord progressief al niet meer te gebruiken. [] Daardoor dreigt het vooruitstrevende regeringsbeleid vaart te verliezen. [] Een nieuwe duidelijke aanwijzing van de kiezers is nodig om aan alle politieke partijen duidelijk te maken, wat het Nederlandse volk wil: [] VOORTZETTING VAN DE KOERS-DREES, DE KOERS VAN voor beter onderwijs en meer woningbouw. [] Maar kijk dan óók eens naar de praktijk. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar hun financiële politiek. [] En constateer dan, dat zij alle financiële regeringsmaatregelen van Lieftinck en Van de Kieft - die de b a s i s zijn voor een progressieve politiek - hebben gedwarsboomd, of alleen tegenstribbelend hebben geslikt. En beantwoord dan nog eens naar eer en geweten de vraag, welke partij werkelijk over de g e h e 1 e 1 ij n een progressief beleid durft te voeren - óók als dat niet populair is. [] Niet meer zo rood []O ja, dan zijn er ook nog altijd mensen, die vinden dat het socialisme van de P.v.d.A. niet meer zo rood is. Zo erg gematigd.. [] Mogen we hen dan even wijzen op de rede, die dr. Drees heef t gehouden op de nationale werkersdag van de P.v.d.A. op 10 mei? [] Drees sprak over de diep-ingrijpende veranderingen in de maatschappij, die wij tot stand moeten brengen. [] Drees sprak er over, dat in deze hoogconjunctuur nog een te groot deel van de welvaart naar een kleine groep gaat. [] Drees keerde zich tegen degenen, die de vennootschapsbelasting willen verlagen op een ogenblik, dat de winsten ruimer vloeien dan ooit, tegen hen, die de belasting speciaal op hóge inkomens willen verlagen en die - zoals de heer Lucas van de KVP - de successiebelasting voor de grote vermogens omlaag willen brengen. [] Daartegenover pleitte dr. Drees voor invoering van belasting op kapitaalwinsten. [] Kijk, dat was nu die heel gematigde Drees.. [] Daarom herhalen wij: [] Neem, geen risico, [ Kies de partij, die [] zeker progressief is, [] kies Drees [] Wat Drees bepleitte [] Er zijn in de afgelopen jaren grote winsten gemaakt. Over die winsten zijn dan ook hoge belastingen betaald. Nog altijd wordt 43 procent van de winst van een N.V. door de fiscus wegbelast. En bij uitkering van dividend moet nog eens inkomstenbelasting worden betaald, die voor de hoge inkomens ook tot 50, ja zelfs 70 procent op kan lopen. [] Toch is er nog een lacune, een leemte. [] In de laatste jaren zijn de koersen van aandelen sterk gestegen. Wie een jaár of zes geleden voor duizend gulden aandelen heeft gekocht, kan daar inmiddels als gevolg van koersstijgingen gemakkelijk duizend gulden rijker op zijn geworden. [ Dit is een belangrijke vermogensvermeerdering. Maar deze vermogensvermeerdering is belastingvrij. Er behoeft geen inkomstenbelasting, geen vermogensbelasting of welke belasting ook over te worden betaald. [] Hetzelfde geldt voor waardevermeerdering van huizen, grond en ander bezit. Wie de waarde van zijn vermogen ziet stijgen - vaak zonder dat men er zelf iets aan heeft gedaan - behoeft daarover in vele gevallen geen belasting te betalen. [] (Alleen als de belastingplichtige een onderneming is, ligt het anders). [] De P.v.d.A. vindt dat dit onrechtvaardig is. [] Waarom moet iemand, die met hard werken bijvoorbeeld 2000 gulden extra heeft verdiend, daar wel belasting over betalen, maar een ander, die de waarde van zijn aandelen of andere bezittingen met eenzelfde bedrag ziet vermeerderen. niet? [] Daarom meent de P.v.d.A dat "invoering van een belasting op kapitaalwinsten" gewenst is. [] Nog staat de P.v.d.A. alleen met deze eis. De andere partijen willen er niet aan. En daarom kon er nog weinig aan gedaan worden. Maar dat verandert wel, als de Partij van de Arbeid een verkiezingsoverwinning behaalt! Het zijn de [] resultaten die tellen [] niet de beloften [] DREES uw vertrouwen waard lijst 2 [] Kies de partij, die zeker progressief is, kies Drees [] 250.000 jonge paren [] wachten op een woning [] Nee, zo gaat het niet langer. Toen ze pas getrouwd waren, zijn ze bij vader en moeder gaan inwonen. Dat gaf wel eens last en wrijving, maar met veel goede wil ging het toch. Zij hadden een eigen kamer, waar zij woonden en sliepen en waar zij samen konden zijn. Maar toen er een kind kwam, werden de moeilijkheden groter. En nu er twee kinderen zijn, gaat het niet langer. De ruimte is te klein en het grote geduld raakt na al die jaren uitgeput.[] Het gaat ook niet langer met die oude mensen, die drie hoog wonen en al die trappen niet meer kunnen klimmen. Zij blijven maar in hun woninkje zitten en goede buren en vrienden zorgen voor de boodschappen. [] Als ze ergens in een klein benedenhuisje woonden zouden ze een prachtige oude dag kunnen hebben, maar nu zijn ze tot gevangenisstraf veroordeeld. [] Het gaat niet langer met dat grote gezin, dat in een krot woont. In twee kamers leven, eten, slapen een vader en moeder en een rij kinderen van 10 tot 22 jaar. Dat kan onmogelijk zo voortduren. [] Zo zijn er in het land honderdduizenden en in Amsterdam alleen al tienduizenden. die zeggen: Het gaat niet langer. Met alle krachten, die ons land kan opbrengen moet de strijd teggen de woningnood worden aangebonden. []Er wordt gebouwd. Er wordt zelfs veel gebouwd, maar toch nog steeds te weinig. [] Er er dreigt een groot gevaar! Steeds meer van de beschikbare arbeidskrachten en bouwmaterialen wil men gaan gebruiken voor het bouwen in de zogenaamde "vrije sector". Dat zijn de grote woningen voor hen, die vijftig- of tachtigduizend gulden kunnen en willen betalen. [] In plaats van één zo'n grote "vrije" woning, zouden drie arbelderswoningen gebouwd kunnen worden. [] Nu zijn wij voor een zo groot mogelijke mate van vrijheid, maar wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen. En er is geen twijfel mogelijk, dat het bouwen van enige honderdduizenden arbeiderswoningen voor kleine middenstanders (en die verschillen niet zoveel meer in deze tijd.) de eerste en meest dringende noodzaak is. [] Kortom, ze willen een krachtige, vooral goed geleide woningpolitiek voeren, waarbij de woningbouw boven alles, vóór alles gaat, waarbij niet miljoenen gestoken kunnen worden in onnodige verfraaiing van fabrieken, kantoren, bedrijfsgebouwen, in luxe woningen die materiaal vreten. [] Ze willen efficiëntere woningbóuw door een efficiënter bouwbedrijf,ze willen maatregelen nemen die dat kunnen bevorderen, desnoods tegen de vermeende belangen van kleine groepen in. [] NIEUWBOUW in Nederland. Vorig jaar werden 61.000 nieuwe woninger neergezet. Veel, maar desondanks... te weinig. [] links boven): VILLA 'vrije sector'. Mooi en duur. [] KROTTEN! Er zijn er in Nederland tussen de 300,000 en 400.000, al naar gelang de maatstaf die men wil aanleggen. [] Intussen worden ze bewoond, deze krotten. Kinderen groeien er in op. Maar vraag niet hoe! [] Krotopruiming is een eis van de PvdA. [] Geheime stemming [] Er zijn heel wat mensen, die lang voor de dag der verkiezingen aan ieder die het horen wil, vertellen, op wie zij stemmen. [] In trein, tram en bus, aan koffie- en kaarttafel, overal vinden zij de gelegenheid om de naam van hun uitverkoren kandidaat bekend te maken. [] En omdat zij ten slotte ook niet altijd kunnen praten hebben zij vaak een knoop op, die het nummer van de lijst vermeldt. En hun woonhuizen zijn behangen met biljetten, .waarop sterkende spreuken vermeld zjit. [] Ik houd van deze openhartige kerels. Voor hen kan de publieke zaak niet openbaar genoeg behandeld worden. [] Maar één van mijn collega's heeft een geheel andere opvatting van zijn burgerplicht. 'De stemming', zo zegt hij,. 'is geheim. Dat betekent, dat je er je mond over moet houden. Wie hardop over de stemming praat schendt de wet'. [] Deze collega prikkelt onze nieuwsgierigheid. Door wie zou hij het land willen laten regeren? [] Is hij misschien een aanhaiiger van Gerben Wagenaar? [] Hij ziet er niet naar uit. Integendeel. Maar je leest tegenwoordig de gekste dingen. Nette geleerden blijken jarenlang gespionneerd te hebben. Waarom zou hij geen spion zijn? [] Het lijkt uitgesloten, dat hij op de lijst der Staatkundig Gereformeerden stemt, want hij gaat herhaaldelijk 's zondags naar een voetbalwedstrijd. Om dezelfde reden zal hij waarschijnlijk ook niet anti-revolutionair stemmen. Weliswaar heeft hij enige waardering voor professor Zijlstra, maar hij heeft eens gezegd: 'Geen Zijlstra zonder Roosjen' en op mr. Roosjen heeft hij het ook al niet. [] Over de heer Tilanus heb ik hem nooit gehoord, maar prof. Oud zal stellig zijn stem niet verwerven. 'Hij is me te geleerd', zegt mijn colleqa. 'Hij wil de belasting verlagen en tegelijk meer uitgeven. En hij wil allerlei dingen doen, die hij heeft nagelaten, toen hij nog minister was.' []Romme? Het is natuurlijk mogelijk, want op Romme kan iedereen stemmen. []Als je conservatief bent stem je Romme/Welter en anders stem je Romine/Bachg of Romme/KAB. Romme is altijd raak.... of altijd mis. Nee, waarschijnlijk stemt mijn collega Romme niet. [] En Drees? Wie weet? Misschien stemt hij Drees. Die heeft de vorige keer een dikke anderhalf miljoen stemmen gekregen. Ja, je hebt best kans, dat hij Drees stemt. Die heeft tenminste laten zien in de laatste elf jaar, dat hij rustig zijn gang gaat. En het resultaat is niet gek. Laat het Drees zijn. [] Is het een wonder. dat de Partij van de Arbeid de vrijheid in het bouwbedrijf veel te groot vindt? [] De Partij van de Arbeid wil een Nationaal Woningbouwbedrijf stichten. Niet omdat - zoals u in de trein zo vaak kunt horen beweren - de socialisten kost-wat-kost van alles en nog wat willen nationaliseren. [] Maar wél omdat volgens hen een Nationaal Bouwbedrijf de stoot kan geven tot modernisering van het sterk verouderde bouwbedrijf; [] wel, omdat de regering via een nationaal bouwbedrijf de prijzen kan controleren, alleen al door in te schrijven bij aannemingen. [] De Nederlandse socialisten willen de komende (noodzakelijke) huurverhoging afromen. Een groot bedrag zou daardoor beschikbaar komen voor verbetering van vooroorlogse woningen en vernieuwing van de oude woningvoorraad, de eigenaren van oude woningen zouden daardoor een redelijke beloning krijgen, maar ze zouden geen extrawinst maken. [] De Nederlandse socialisten willen ook zo spoedig mogelijk een begin maken met krotopruiming. [] WAT SINDS 1952 BEREIKT WERD [] Men zegt wel eens, dat in een democratie maar weinig gebeurt, maar toch.... Sinds 1952: [] steeg het aantal inwoners van Nederland met 503.000, met ruim een half miljoen dus; gelukkig behoeft er niet één honger te lijden; [] vonden per jaar 73.000 mensen werk; [] kwamen drie reeksen loonsverhogingen tot stand, nl.: 1. op 1 januari 1954 een verhoging met 5 á 9 percent; 2. op 1 oktober 1954 een verhoging met 6 percent; 3. een verhoging met 3 á 6 percent (plus 3 perc. ineens) in de laatste maanden; stegen de lonen gemiddeld met ten minste pl.m. 22 percent en de prijzen met 8 pereent; [] kwam de wet op de definitieve ouderdomsvoorziening tot stand, waardoor de uitkeringen aan boven 65-jarigen per 1 januari 1957 omhoog gaan van in totaal 300 tot 700 miljoen; [] werd het schoolgeld voor kinderen in de leerplichtige leeftijd afgeschaft; werd een eind gemaakt aan de handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw; [] werd de voorbereiding van een nieuw Burgerlijk Wetboek een enorm eind verder gebracht; [] werd de wachtgeld- en werk- loosheidswet ingevoerd; [] werd het instituut van middenstandsconsulenten gestart, een punt uit het middenstandsprogram van de PvdA in 1952; [] werd 900 miljoen uitgekeerd aan slachtoffers van de watersnood; [] en pl.m. 1700 miljoen aan degenen, die oorlogsschade hebben geleden; [] werden de belastingen desondanks twee maal verlaagd met een bedrag van in totaal 1000 miljoen gulden; [] steeg het totaal van de rijksuitgaven voor onderwijs, kunsten en Wetenschap met 63 percent; [] en dat voor sociale zaken en volksgezondheid met 43 perc.; [] kreeg de wet toezicht kredietwezen, die in 1952 op zoveel weerstand was gestuit, dank zij minister Van de Kieft zijn definitieve vorm; [] werd het aantal vakantie dagen voor zeer veel arbei ders verhoogd van 12 op 15 dagen en de vakantietoeslag van 2 op 4 percent; [] werd de detailhandel, dank zij de invoering van een nieuwe wet op de omzetbelasting, van veel adminitratieve rompslomp bevrijd; [] kwam de wet op het kleuter onderwijs tot stand; [] werden de kredietvoorzieningen voor de middenstand verbeterd (een punt uit het vorige verkiezingsprogram van de PvdA); [] werden de landarbeiders onder de werking van de Arbeidswet gebracht; [] werd een verbod van bedrijfsarbeid van 14-jarige meisjes ingevoerd; [] werd de loongrens van de [] sociale verzekeringswetten verhoogd; [] kwam de blindenrente er: een uitkering voor blinden tussen 18 en 64 jaar die niet kunnen werken; [] werd de mogelijkheid van adoptie van kinderen ingevoerd; [] werd een wetsontwerp op de dierenbescherming ingediend; [] werd een extra-belastingaftrek voor bejaarden ingevoerd [] en een dubbele (soms drie-dubbele) kinderaftrek voor studerende kinderen. [] werd de DUW opgeheven. Arbeiders in aanvullende werken krijgen dezelfde lonen en arbeidsvoorwaarden als in het vrije bedrijf gelden; [] werd het recht op ziekenfondsverpleging krachtens het ziekenfondsbesluit verhoogd van 42 tot 70 dagen; [] daalde de sterfte aan t.b.c. van 1,61 tot 0,66 per 10.000 Nederlanders (in 1935 was het t.b.c. sterftecijfer nog 5,24); [] Waarom wij [] de CPN. Blijven [] afwijzen [] Men verwijt ons wel eens, dat wij te fel optreden tegen de communisten Wij geloven dat niet. Van de tien leugens en lasterlijke aanvallen laten wij er negen over onze kant gaan. Maar een enkele keer moeten wij ons verweren. En als dat dan toch betrekkelijk vaak gebeurt, bedenk dan, dat wij negen maal zo vaak. verdachtmakingen en valse beschuldigingen onbeantwoord hebben gelaten. [] Waarom nemen sommige arbeiders en intellectuelen ons kwalijk, dat wij ons verweren en dat wij ons principieel tegen het communisme keren? Omdat zij van mening zijn, dat het communisme, ondanks de vele fouten, die zij er ook wel aanzien, toch een goede kern heeft. [] De gebeuternissen (gebeurtenissen) van de laatste maanden moeten hun anders hebben geleerd. [] Stalin... [] Op het 20ste congres van de Russische Communistische Partij, heeft de algemene secretaris, Chroesjtsjow, een rede gehouden. In die rede heeft hij zeer kritisch over Stalin gesproken. Hij heeft gezegd, dat Stalin geen groot denker was, dat hij aan zelfverheerlijkijking leed, dat er onder Stalins regime ten onrechte veel verdienstelijke mannen in en buiten Rusland zijn ter dood gebracht of in gevangenissen geworpen. [] Men weet, dat de verheerlijking van Stalin, deze.zelfde Stalin, ook in Nederland geen grenzen kende. [] Toen in december 1949 de communistisch gezinde heer Ritsema enige kritiek liet horen op de mateloze verafgoding van Stalin'- zoals die in De Waarheid tot uiting kwam, schreef de heer F. Baruch dat hij daarmee "feitelijk en in alle opzichten, de Amerikaanse reactie ondersteunde." Men mocht niet twijelen aan "Stalin, de enige houvast, die wij hebben in deze wereld". [] En toen in 1953 Stalin was getorven, schreef Harry Verhey in het aprilnummer van het CPN-maandblad Politiek en Cultuur: ,Het leek of de wereld ophield met draaien, ja of het leven zelf de adem inhield." [] Mede schuldig! [] Nu zegt Chroesjtsjow, dat Stalin ijdel was en onbekwaam en dat velen zijn gestorven en gevangen gezet door Stalin en zijn handlangers. [] aar wie waren die handlangers? [] Het waren dezelfde Chroesjtsjow, en Boelganin, en Malenkow, en Mikojan, en al die anderen, die nu de lakens uitdelen. [] En al de daden van Stalin zijn, ook door de Nederlandse communisten, kritiekloos bewierookt. Zij allen zijn medeschuldig. Zij hebben nooit geprotesteerd. [] Zij hebben óns uitgemaakt voor leugenaars, voor oorloghitsers, voor slaven van het Amerikaanse kapitalisme, omdat wij eerder gewaarschuwd. hebben. Nu honen zij zichzelf door even kritiekloos en karakterloos te verwerpen, wat zij gisteren hebben goedgepraat en geprezen als de hoogste wijsheid. [ Maar, zo kan men vragen, moeten wij niet prijzen, dat de communisten tot beter inzicht zijn gekome ? [] Als het waar was, dat er in Rusland werkelijk een verandering ten goede tot stand zou zijn gekomen, als het waar was, dat de Nederlandse CPN tot een beter inzicht zou zijn gekomen, ja, dan zouden wij ons moeten verheugen. [] Maar de feiten wijzen uit, dat voorlopig slechts de namen zijn veranderd, maar dat het communisme in wezen aan zichzelf gelijk is gebleven. [] Wie eens op hoog bevel een' aartsschurk, een Amerikaanse spion en een verrader heette, zoals de Hongaar Rajk, heet nu, weer op hoog bevel, een onschuldige. [] Lysenko, die eens bij decreet tot een groot geleerde is uitgeroepen, is nu bij decreet tot een domoor en een kwakzalver uitgemaakt. [] Zélf denken [] En nu, evenals vroeger, prijst de CPN wat de heren in Moskou wijzen. Er is niets veranderd. Karakterloosheid en slapheid zijn gebleven. [] En daarom wijzen wij het communisme volstrekt af, zoals wij elk totalitarisme afwijzen. [] Een vrij mens, die niet prijst of veroordeelt op gebod, maar poogt over mens en maatschappij een eigen eerlijk oordeel te vormen, kan geen communist zijn en niet op de CPN stemmen, evenmin als hij voorheen nationaal-socialist of fascist kon zijn. [] Communisme betekent lichamelijke slavernij in concentratiekampen voor miljoenen. Het betekent geestelijke slavernij voor allen, die onder communistisch bewind leven, of zich aan een communistische partij overgeven. [] "Wij zijn vrienden van Stalin. Onder alle omstandigheden en altijd," zei Paul de Groot op 21 december 1949. [] Hier lopen nog een paar vrienden in een mei-demonstratie van 1955. [] Voor mij begon het zo [] In de chaotische jaren na de eerste wereldoorlog ligt mijn eerste kennismaking met het. socialisme. Natuurlijk had ik voordien wel gehoord en gelezen van vakbonden en van de S.D.A.P., maar dat was voor een jongetje, dat door ouders en schoolmeesters voorbestemd was om ,kantoorheer" te worden (zo heette dat toen in de arbeidersbuurt, waar ik woonde) erg ver weg. Neen, de ontmoeting met het socialisme vond plaats in de jeugdbeweging. Daar was een nieuwe geest vaardig geworden. De oudere generatie had de zaak lelijk verpoedeld, hetgeen naar onze mening wel bleek uit de wereldoorlog en zijn ellendige nasleep van revolutie, inflatie en werkeloosheid. Wij zouden dat zaakje wel eens even opknappen. Maar dan moest het allemaal anders. Om te beginnen: weg met alle onwaarachtigheid en burgermansfatsoen, terug naar een leven van eenvoud en natuurlijkheid, En dan: het socialisme, dat wil zeggen de gemeenschapszin begint thuis en niet pas in de heilstaat van de toekomst. Maar vooral: wij zagen het socialisme niet als een belangenstrijd van arbeiders tegen de rest van de maatschappij, hoe fel wij ook het de arbeiders aangedane leed en onrecht meevoelden. Voor ons was het socialisme een wereldhervormende idee van menselijke solidariteit en gerechtigheid, die ver buiten de grenzen van klasse of volk uitging. [] Die jaren hebben op allen, die het beleefden een onuitwisbare indruk pernaakt. Zij hebben onze levensweg - ook de mijne - voor een groot deel bepaald. Ik ben er nog altijd dankbaar voor. J. G. SUURHOFF, [] Minister van Sociale Zaken. [] WAT DE PARTIJ VAN DE ARBEID WIL [] De Partij van de Arlbeid waarschuwt tegen de steeds verdergaande verzuiling van ons volksleven. Gelijkschakeling is anti-democratisch. Maar voor Nederland dreigt juist het tegenovergestelde: versplintering en isolering. [] ONDERWIJS [] Na tientallen jaren van voorbereidende studies en regeringsnota's dient thans een beslissing te worden genomen over de opbouw van het onderwijsstelsel en over de hervorming van het hoger onderwijs. [] Afschaffing van school- en collegegelden. [] Geleidelijke verlaging van het klassegemiddelde en verlenging van de leerplicht. [] Uitbreiding van het onderwijs aan bedrijfsjeugd in werktijd in plaats van avondonderwijs). [] WONINGBOUW [] Betere organisatie van het bouwbedrijf; oprichting van een nationaal bouwbedrijf. [] Opheffing van ongemotiveerde verschillen in gemeentelijke bouwvoorschriften. [] Uitstel van niet-urgente bouwwerken. [] Verhoging van de aantrekkelijkheid van het bouwvak. [] SOCIALE VOORZIENINGEN [] Ter aanvulling van 't bodempensioen dient de instelling van b e d r ij f s p e n s i o e n f o n d s e n krachtig te worden bevorderd. [] Een voorziening voor weduwen en wezen; in afwachting daarvan een noodvoorziening, indien daarmee een reële verbetering kan worden bereikt. [] Herziening en vereenvoudiging van 't ziekenfondswezen. [] Coördinatie van de ziekenhuisbouw ter voorkoming van verspilling. [] Herziening en verbetering van de invaliditeits- en ongevallenwet. [] Een kinderbijslag-verzekering voor zelfstandigen. [] Het vraagstuk vau een beperking der onderhoudsplicht dient in een herziening der armenwet te worden betrokken. [] LOONPOLITIEK [] Een loonpolitiek, waarbij de overheid het laatste woord spreekt in zake het algemene loonpeil. [] Bevordering van het medebezit der gezamenlijke werknemers in het nieuw-gevormde vermogen in de bedrijven, waardoor alle werknemers profiteren van de winsten, die in bepaalde bedrijfstakken en ondernemingen worden gemaakt. [] HUREN [] Iedere huurronde dient gepaard te gaan met een redelijke compensatie voor de grote massa der huurders. [] Meer waarborgen voor een deugdelijk onderhoud der woningen. [] De opbrengst van iedere verdere huurverhoging behoort ten dele te worden afgeroomd ten bate van verbetering van de bestaande woningvoorraad of delging subsidiekosten op de nieuwbouw. [] BELASTINGPOLITIEK [] Het peil der belastingheffing dient mede te zijn afgestemd op de stand van de conjunctuur. [] Ten aanzien van de vraag of belastingverlaging mogelijk is, dient mede te worden overwogen of daardoor voorzieningen, zoals onderwijs, verkeerssubsidies, sociale voorzieningen, enz., niet in het gedrang komen. [ Invoering van een belasting op kapitaalwinsten. [] Sociale en fiscale voorzienin gen dienen tegemoet te komen aan de bijzondere behoeften van de werkende gehuwde vrouw. [] SOCIALISATIE [] Socialisatie van het particuliere mijnbedrijf en van het levensverzekeringsbedrijf. [] PRIJZEN [] Een kartelbeleid, gericht op doeltreffende bestrijding van prijsverstarring. Waar nodig en mogelijk directe prijszetting door de overheid. [] Bescherming van het con sumentenbelang door het zoveel mogelijk betrekken van ter zake kundige consumentenvertegenwoordigers in economische adviesorganen. [] VERKEER [] Versnelde uitvoering van het Wegenplan; bevordering van het openbaar vervoer. [] Verplicht onderwijs in de verkeersregels. [] Wettelijke regeling van het rijschoolwezen. [] ONTSPANNING [] Zinvolle vakantiebesteding en bevordering van de reereatiemogelijkheden zullen thans bijzondere aandacht moeten ontvangen. In dit verband dient er in het bijzonder naar te worden gestreefd zoveel mogelijk natuurgebieden te reserveren en nieuwe recreatiegebieden te scheppen. [] ONONTWIKKELDE GEBIEDEN [] Nederland dient jaarlijks een belangrijk bedrag ter beschikking te stellen voor de financiering van de ontwikkeling van deze gebieden (liefst via de Verenigde Naties). [] IS het wel belangrijk, wie straks wint? [] NIET ZIJLSTRA OF OUD, [] MAAR ONS VREEST DE KVP []Waarom is er zoveel aandacht voor de vraag, welke partij straks de meeste stemmen op zich verenigt ? [] Maakt het dan zoveel uit, of de één een zeteltje wint en de ander wat verliest? Straks gaan ze tóch weer samen in één regering zitten. [] Over die laatste opmerking zullen we maar geen voorspellingen doen. Maar we kunnen wel dit zeggen: het gaat er niet alleen om welke p a rt ij e n straks in de regering vertegenwoordigd zullen zijn, maar ook hóé er geregeerd zal worden. De vraag is vooral: waar zal in de na de verkiezingen te vormen regering het zwaartepunt komen te liggen. Wie zal de meeste invloed kunnen uitoefenen. [] Dat wordt zonder twijfel de KVP - en dus prof. Romme - als deze partij erin zou slagen veruit de grootste partij te worden. [] Dat zal de PvdA - en dus dr. Drees - worden, als zij zich ten opzichte van de KVP handhaaft en een flinke stemmenwinst behaalt. [] Mogelijk, maar...[] De KVP is een partij, waarmee onder bepaalde omstandigheden samenwerking mogelijk is. [] Maar zij is óók de partij die in belastingdebatten vooral voor hoge inkomens (van tussen de 30.000 en 40.000 gulden per jaar) en voor grote vermogensbezitters (b.v. voor trekkers van erfenissen van meer dan 100.000 gulden) bleek op te komen. [] Zij is óók de partij van het fanatisme. [] Prof. Romme heeft na de oorlog een boekje gepubliceerd, waarin hij bepleitte in de grondwet een artikel op te nemen, dat het mogelijk moest maken, de toegang tot openbare functies alleen te waarborgen voor personen met een christelijke levensovertuiging. [] Prof. Romme heeft deze uitlatingen niet teruggenomen. Hij heeft alleen erkend, dat de tijd daarvoor in Nederland nog niet rijp is(!). [] Doorbraak [] Maar er is méér. [] De doorbraak in het Zuiden is een feit. [] De PvdA heeft een bres geslagen in de KVP-burchten daar. De verkiezingsuitslag van 1952, die dr. Drees in het zuiden duizenden rooms-katholieke stemmen bracht, was het bewijs. [] Alle krachten in de KVP worden nu ingezet om de doorbraak te stuiten. [] Eerbare en minder eerbare middelen worden daarbij aangewend. [] In Limburg heeft de KVP een atmosfeer geschapen, waarbij opgewonden jongelieden zelfs dr. Drees het spreken onmogelijk probeerden te maken. [] Het wordt de PvdA zelfs al kwalijk genomen als zij doodgewone partijpropaganda maakt in 'ons zuiden', waarmee men bedoelt het zuiden van de KVP. [] Aan de PvdA worden zalen geweigerd, haar vergaderingen worden verstoord. [] Hetze [] Op socialisten, en op al diegenen, waarvan men vermoedt, dat ze op dr. Drees zouden willen stemmen, wordt de grootst mogelijke druk uitgeoefend. [] Zo is in Brabant en Limburg een ware hetze tegen de PvdA aan de gang. [] Let wel: steeds is het de Partij van de Arbeid, die in de branding staat. [] Niet de AR, niet de CHU niet de VVD. [] Waarom? [] Omdat de KVP van hen geen gevaar ducht. Van deze partijen heeft ze niets te vrezen. Alleen de PvdA richt zich rechtstreeks - en met succes - tot de roomskatholieke kiezers. Alleen de PvdA kan de KVP in het gehele land in omvang voorbijstreven.[] Daarom is de strijd zo fel. [] (En hieruit blijkt meteen, hoe pover de leus van de communisten 'Eenheid tegen Romme - stemt CPN' - is). [] Verdraagzaamheid [] De Partij van de Arbeid stelt zich vierkant tegenover alle strevingen, die tot aantasting van de democratie of de geestelijke vrijheid zouden kunnen leiden,. [] Zij telt mensen van alle levensovertuigingen in haar rijen. Oók in de voorste rijen! [] Daarom is zij van nature de partij van de verdraagzaamheid. De partij, die ons land voor allen bewoonbaar wil maken - en niet alleen voor mensen met een bepaald geloof. [] Welnu, om de onverdraagzaamheid en het conservatisme te kunnen weerstaan - daarom is het toch belangrijk, dat de PvdA - j u i s t de PvdA straks een overwinning behaalt. Dat ... nou ja, dat u ook op Drees stemt. [] Theorie [] en praktijk [] Prof. Oud kan heel dierbaar over de geestelijke vrijheid praten. En dan vertelt hij er altijd bij, dat de P.v.d.A. de geestelijke vrijheid heeft verraden bij de behandeling van de Crematiewet. [] Merkwaardige opvatting van geestelijke vrijheid! Tot nu toe was crematie verboden, zoals b.v. ook de oude Zondagswet alles verbood. De nieuwe Crematiewet maakt crematie voor het eerst wettelijk mogelijk. Vrijwel zonder belangrijke beperking. Dat zegt wel wat in een land met een parlementaire meerderheid. die uit principiële tegenstanders van crematie bestaat. [] Maar onze vraag is: wat hebben de liberalen in al de jaren dat ze de meerderheid hadden, of vertegenwoordigers in de regering hadden, gedaan om de crematie erkend te krijgen en de Zondagswet te verbeteren? [] Antwoord: Niets. [] Karakterloos [] "Stemmen op de Soeialistische Unie spelen de reactie in de kaart en benadelen de bestrijders van Romme, de CPN, hetgeen de hele bedoeling is van de Socialistische Unie! [] Dit is te vinden in De Waarheid van 14 februari. Het is opgetekend uit de mond van Harry Verhey. Deze heer zei er bij, dat de leiding van de S.U. bestaat uit provocaeurs en politiespionnen en ten vervloede wordt er bij vermeld, at de heer Pronk van de S.U. ambtenaar is van het departement an Binnenlandse Zaken. Dat is, zoals men weet, het ergste, wat en mens kan zijn. [] En nu, drie maanden later mag de heer Pronk in De Waarheid schrijven. De S.U. (politiespionen en provocateurs, zie boven) gaat broederlijk met de CPN samen. [] Voor ons is de vraag, wie hier de meeste karakterloosheid veroont: De CPN, die nu maar even zegt: Och, dat hebben wij niet zo bedoeld, of de mensen van de S.U., die na de scheldkannonade toch nog de schoenen van de heer Verhey en de zijnen likken. [] Gelukkig zijn de leden van de S.U. in Amsterdam deze modderige weg, niet opgegaan. [] HOE moeten we stemmen? Eén hokje - en niet meer - rood maken vóór de naam van Drees op lijst 2. Verder niets schrijven, niets toevoegen. [] ZIEKENVERVOER. De Partij van de Arbeid kan zorgen voor vervoer naar de stemlokalen van leken, Invaliden en anderen, die anders niet in staat zouden zijn naar het stemlokaal te gaan. Schriftelijk aanvragen bij: Federatie Amsterdam PvdA, Keizersgracht 648.