Publicistische beïinvloeding van het plattelandse denken. Historisch- sociografische speurtocht. Voordracht voor de Nederlandse sociologische vereniging op 7 januari 1955 ('t Koggeschip], 1955)
Overdr.: "Sociologisch jaarboek", IX, 1955.