Studia z dziejów myśli społlecznej i kwestii robotniczej w XIX wieku. Pod red. M.Zychowskiego (PWN)
Wyz̆sza Szkoła Nauk Społecznych przy KC PZPR. Katedra Historii Polski. 1. [Autorzy: H. Krysanka, H. Trocka, M. Wawrykowa i in]. 1964. 268 str.