Sociological writings (Szociológiai témájú írások)
On the basis of the documents in this series one may trace the thematic changes in the sociological studies that Hegedűs concentrated on after he ceased to be an active politician. There are some topics which also emerge in other subject headings, such as bureaucracy, but in these texts the scholarly aspects come to the fore. The files also indicate how closely Hegedűs worked together with his wife, Mária Márkus, who was often his co-author. (Unfortunately the files reveal little about their methodology.) The documents also prove that Hegedűs was involved in the preparatory work for the 1968 economic reforms, and the analysis of this topic, together with the problems of the social-political reform of the regime, remained a major intellectual challenge for him for the rest of his life. It is quite evident from these texts how well his scholarly instincts worked. He identified and understood the main theoretical and practical problems of the socialist system and the first signs of the approaching crisis far in advance, and started to contemplate alternative solutions. The record group also contains the texts of the lectures Hegedűs delivered at various scientific conferences. These lecture were based on research conducted by Hegedűs and his colleagues. In Hungarian: Hasonlóan a többi sorozat tartalmához itt is nyomon követhető, hogy mik voltak azok a ? jelen esetben szociológiával kapcsolatos ? témák, amelyek Hegedűs András életének nem politikusi szakaszát végigkísérték. Ezek között vannak olyanok is, melyek már más főcsoportban is előfordultak, mint például a bürokrácia. Itt azonban a témának a szociológiai vonatkozásai jutnak nagyobb szerephez. Megfigyelhető, hogy Hegedűs mennyire szívesen dolgozott Márkus Máriával szerzőtársként. (Sajnos munkamódszerükről az itt lévő anyagok nem adnak felvilágosítást.) Az is látható, hogy Hegedűs már az 1968-as gazdasági reform előkészületeibe is bekapcsolódott és később is, szinte élete végéig gondolkodott és írt a politikai-társadalmi rendszer reformjáról. Észrevehető a megőrzésre eltett munkáinak keletkezési dátumából, hogy politikai-társadalomtudósi ösztöne mennyire jól működött, milyen korán érzékelte a szocialista rendszer elméleti és gyakorlati problémáit, a közeledő válság jeleit és milyen hamar elkezdett gondolkodni a jobbítás lehetőségein. Ugyancsak ez a sorozat tartalmazza Hegedűs különböző konferenciákon elmondott, szociológiai témájú előadásainak szövegét, melyekhez a fundamentumot Hegedűsnek és munkatársainak e témában folytatott vizsgálatai és kutatásai adták. Accruals not expected