Rys powstania walki i dziaäań Polaków 1830 i 1831 roku skreéslony w dziesiöeć lat po wypadkach na tułactwie we Francji. Przygotował do druku, wste̜pem, przypisami i indeksami opatrzyä W. Lewandowski ("Ksia̜z̆ka i Wiedza", 1973)
Z il-mi, ind-mi i prt-mi.