Społeczeństwo polskie XVIII i XIX wieku. Studia o uwarstwieniu i ruchliwości społecznej pod red. W. Kuli i J. Leskiewiczowej (PWN, 1970)
Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk. Tituł tt. 1-3: Społeczeństwo Królestwa Polskiego.