173: Archief van Henri Fuss - Fuss, Henri
"Collection: Fuss Henri; Biografie: Henri Fuss (1882-1964) was een sleutelfiguur in de nationale en internationale sociale geschiedenis. Hij was vooral gekend als expert in de werkloosheidsproblematiek en de sociale zekerheid. Van 1910 tot 1916 was hij secretaris van de Internationale Vereniging voor de Strijd tegen de Werkloosheid. In 1925, na een korte periode als functionaris in het Ministerie van Arbeid, werd hij verantwoordelijke en hoofd van de dienst werkloosheid en tewerkstelling in het Bureau International du Travail (BIT) te Genève. In 1937 werd hij teruggeroepen naar België om een oplossing te vinden voor de verplichte verzekering tegen de werkloosheid. Hij werd benoemd tot koninklijk commissaris voor het werkloosheidsprobleem. Een jaar later werd hij algemeen directeur van het Ministerie van Arbeid. Tijdens de bezetting zorgde hij voor de start van een dialoog tussen de wereld van het patronaat en de geheime syndicale beweging; dialoog die in 1944 leidde naar het zo geheten sociaal pact. Als secretaris generaal van het Ministerie van Arbeid, stond hij ook aan de basis van het systeem van sociale zekerheid dat op heden nog steeds actueel is in België. In 1947 werd hij als grijze eminentie tot voorzitter benoemd van de Nationale Arbeidsraad. Tegelijkertijd was hij ook op andere terreinen actief: hij was onder andere voorzitter van de Association Belge pour le Progrès Social (ABPS) of Belgische Vereniging voor Sociale Vooruitgang, en correspondent voor het BIT in België.De familie van Henri Fuss heeft zich dertig jaar ontfermd over zijn archieven. In 1994 werden deze na de dood van Antoinette Fuss overgebracht naar het AMSAB. Het archief schetst de activiteiten van Fuss vanaf de jaren 1930. Het bevat verslagen en nota’s, maar vooral door Fuss geschreven artikels en nota’s van zijn talrijke conferenties. Het eerste deel betreft zijn activiteiten in België. Drie thema’s zijn uitgebreid vertegenwoordigd: de actie van de weerstand, de problematiek van de sociale zekerheid, de problematiek van de werkloosheid en de tewerkstelling. Er zijn ook documenten over de Belgische Vereniging voor Sociale Vooruitgang en de Nationale Arbeidsraad te vinden. Het tweede deel bevat documenten over zijn internationale carrière: namelijk betreffende zijn activiteiten in het kader van de International Labour Organisation (ILO)en de artikels geschreven in zijn functie van correspondent van het BIT. Het derde deel bevat meer persoonlijke documenten en deze betreffende zijn biografie. Het archief bevat eveneens een mooie collectie foto’s, die overgebracht zijn naar het departement beeld en geluid van het AMSAB. Level of description: Fonds; Series: Fuss Henri; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"