De mens, de robot, de arbeid - De Swert, Gilbert (Anvers, 2016)
"Ze werken vlugger en efficiënter dan wij. Ze doen dat voor geen geld. Ze maken op die manier minstens de helft van onze jobs, van boekhouders tot journalisten, overbodig. Ze zullen miljoenen mensen verweesd en verstoken achterlaten. Hun naam? De robots en de algoritmes. Zij zijn de troepen van de Digitale Revolutie. Die zal onze maatschappij even ingrijpend veranderen als geen andere ontwikkeling sinds de Industriële Revolutie. O ja? En een ramp? Niet noodzakelijk zo, merkt Gilbert De Swert op. Want in elk gezond economisch systeem zou automatisering goed nieuws zijn. Niet langer vastzitten in saai, repetitief en vaak vernederend werk gedurende een heel volwassen leven: klinkt toch fantastisch? Voorwaarde is wel dat we onze manier van werken en leven grondig herdenken.