480.00035.00063.00054: Dossier betreffende de werking van wereldwinkel Maasmechelen - OWW-provinciaal secretariaat Limburg
"Collection: OWW-Provinciaal Secretariaat Limburg; Biografie: De provinciale secretariaten van Oxfam-Wereldwinkels (OWW) fungeerden vanaf hun ontstaan tot hun afschaffing in 2000 als steunpunt voor de lokale wereldwinkels. Ze gaven alle belangrijke informatie van het Nationaal Secretariaat door, verzorgden opleiding, stimuleerden samenwerking, begeleidden acties en campagnes en hielpen startende groepen of groepen met problemen. Verder verzamelden ze ook informatie over de lokale wereldwinkels voor de jaarverslagen. Ze hielden zich echter niet of nauwelijks bezig met beleidsvorming. Oxfam-Wereldwinkels werd in april 1971 opgericht in Antwerpen onder auspiciën van Oxfam België . Oorspronkelijk waren er geen provinciale secretariaten. De wereldwinkels van Antwerpen, Gent en Brugge waren de grootste en meest actieve wereldwinkels en fungeerden als centrale spillen voor de werking in hun wijde omtrek. De medewerkers van de lokale wereldwinkels kwamen er samen om informatie en ervaringen uit te wisselen. We kunnen dit als de voorloper van de provinciale werking beschouwen. Die werking werd geformaliseerd in 1975. Oxfam-Wereldwinkels werd een vzw en de drie genoemde wereldwinkels werden formeel aangeduid als de steunpunten voor de lokale wereldwinkels. Elk secretariaat kreeg een verantwoordelijke en een vast personeelslid toegewezen. Vanaf 1978 kwamen de verantwoordelijken samen in een vast overlegorgaan: de contactvergadering van de provinciale verantwoordelijken (KOPROV). Limburg was de laatste provincie die een secretariaat kreeg. Dit had niets te maken met een gebrek aan progressieve en alternatieve krachten in de provincie. Limburg had al vanaf 1969 een sterk netwerk met Wereldscholen-Centrum voor Vorming en Actie (CVA) van Jef Ulburghs. Het netwerk had goede contacten met Oxfam-Wereldwinkels, maar was erg gesteld op haar eigen autonomie, zodat er niet meteen een fusie op handen was. De Hasseltse werking was in 1972 opgericht als onderdeel van het netwerk van CVA. Ze stapte echter over naar Oxfam-Wereldwinkels. Vermoedelijk had dit te maken met het geleidelijkaan doodbloeden van CVA en met de wens om een winkel te stichten en producten te verkopen, wat niet meteen binnen het gezichtsveld van CVA viel. In 1982 werd Hasselt erkend als Oxfam-Wereldwinkel en meteen werd de winkel ook gepromoveerd tot pilootwinkel voor Limburg en de facto provinciaal secretariaat. Deze promotie werd bevestigd op 29 maart 1983, toen Hasselt officieel het provinciaal secretariaat voor Limburg werd. In hetzelfde jaar werd CVA opgeheven. In 2000 werd beslist om alle provinciale secretariaten af te schaffen en de ondersteuning van de lokale winkels voortaan te regelen vanuit het nationaal secretariaat te Gent. Hiervoor werden nieuwe functies in het leven geroepen: de regiocoördinatoren. Level of description: Item; Series: 480.00035.00063: Dossiers betreffende de werking van de Limburgse wereldwinkels"