163: Archief van STB-Oostvlaamse Turngouw - STB-Oostvlaamse Turngouw
"Collection: STB-Oostvlaamse Turngouw; Biografie: De Socialistische Turnbond van België (STB) werd opgericht in 1904. Ze groepeerde de toen reeds bestaande socialistische turnkringen die zich inzetten voor de lichamelijke, intellectuele en morele ontplooiing van de arbeiders. Dit gebeurde bewust binnen het kader van de socialistische arbeidersbeweging omdat deze, sinds het einde van de voorgaande eeuw, de enigste is geweest om de strijd aan te vangen voor de verbetering van de levensvoorwaarden van de arbeidersklasse. Na de Tweede Wereldoorlog werd vooral gewezen op de sportieve opvoedende aspecten en op het bijbrengen van belangrijke sociaal-democratische principes zoals solidariteit, kameraadschap en humanisme. Turnen als volwaardige sportieve vrijetijdsbesteding aanbieden is de belangrijkste doelstelling van de STB. De STB is in feite de overkoepelende coördinerende structuur die momenteel 36.000 leden telt. Die zijn allen aangesloten bij een lokale turnkring die op haar beurt verbonden is met een gouw, dit is het provinciaal orgaan dat de verbinding vormt met de landelijke federatie.Het archief van de Oostvlaamse Turngouw van de STB werd in 1986 aangetroffen in de verlaten lokalen in het Feestpaleis Vooruit. Het betreft een vrij volledig geheel over de jaren zestig en zeventig, een naoorlogse bloeiperiode voor de beweging. Het materiaal werd bijeengebracht door Roger Van Waes in zijn functie van secretaris van de Oostvlaamse Turngouw. Naast congres- en vergaderingsverslagen bevat het vooral briefwisseling en dossiers met betrekking tot activiteiten zoals kampioenschappen, wedstrijden, gouwfeesten, cursussen, stages, enz. Vanaf 1971, toen Van Waes lid werd van het Uitvoerend Bestuur van de STB, zijn veel stukken met betrekking tot het nationaal niveau aanwezig. Level of description: Fonds; Series: STB-Oostvlaamse Turngouw"