af015817: 1. De kloof… - Oxfam-Wereldwinkel
"Affiche uitgegeven in 2001 door Oxfam-Wereldwinkels voor eerlijke productenhandel. Afbeelding: kaarten van de Verenigde Staten, België en India waaronder telkens een blote voet; tekening van de wereldbol; kleurenfoto van tomatenoogst. Tekst: 1. De kloof… We leven op grote voet!* De VS hebben de grootste voeten: bijna 9 hectare per persoon. De voetafdruk van de gemiddelde Belg is 5 hectare. Een inwoner van India leeft op kleine voet: gemiddeld slechts 0,8 hectare. *Voor alles wat we consumeren en voor alle afval die we produceren is een bepaalde hoeveelheid land nodig: landbouwgrond, bossen, ruimte voor wegen en huizen, visgronden, land voor energiegebruik. *De ecologische voetafdruk drukt uit hoeveel oppervlakte aarde nodig is om in de levensstijl van een bepaalde persoon, stad of land te voorzien. Bij een eerlijke verdeling van het milieugebruik over alle aardbewoners is er per persoon 1,7 hectare land beschikbaar. De westerlingen gebruiken dus veel meer dan ze mogen. De mensen in het Zuiden doen het met minder. Wij gebruiken vruchtbaar land in het Zuiden om in onze consumptiebehoeften te voorzien. Nochtans zou de bevolking in het Zuiden dat land kunnen gebruiken om haar eigen ontwikkeling op poten te zetten. Oxfam Wereldwinkels. OWW ed. 09-2001. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"