257.00174: Documentatiemap betreffende nucleaire testen, nucleaire ongevallen - Florennade
"Collection: Florennade; Biografie: In december 1979 neemt de NATO haar fameuze dubbelbesluit: er wordt besloten tot de plaatsing van kruisraketten in West-Europa tenzij het Warchau-pact beslist om haar SS-20 raketten te ontmantelen. De plaatsing van deze tactische kernwapens houdt meteen in dat de drempel voor het gebruik van de atoombom drastisch wordt verlaagd. Tegen deze NATO-beslissing komt er in België vanaf 1979 een massaal protest op gang, dat geleid wordt door het Vlaams Aktiekomitee tegen Atoomwapens (VAKA). Om uiting te geven aan het protest van de bevolking worden er in de daarop volgende jaren verschillende massademonstraties in Brussel georganiseerd. Een harde kern van de vredesbeweging wil evenwel verder gaan en de actie verleggen naar de militaire basis van Florennes waar de plaatsing van raketten wordt voorzien. Het is de bedoeling een actiecentrum uit te bouwen om het pacifistisch verzet een permanent karakter te geven en het model van de burgerlijke ongehoorzaamheid in de praktijk te brengen. In april 1984 wordt de vzw Florennade opgericht en eind 1984 kan men reeds overgaan tot de aankoop van een pand te Rosée in de nabijheid van de basis. Na de effectieve plaatsing van de raketten in maart 1985 groeit de vzw Florennade zo uit tot de voorpost van de militante vleugel van de Belgische vredesbeweging. Vanuit het actiecentrum worden er regelmatig “wandelingen” op touw gezet. Er volgen blokkades van de toegangswegen tot de militaire basis en sommige activisten overschrijden de omheining. In navolging van de Britse Cruise Watch wordt het doen en laten van de manoeuvres in en rond de basis van nabij ge-volgd. Het Florennade-actiecentrum wordt meteen het doelwit van een aanhoudende politionele controle. De vredesbeweging boekt een overwinning wanneer de raketten in december 1988 worden weggehaald uit Florennes. Voor Florennade stelt zich de kwestie van het al dan niet voortzetten van de actie. De groep probeert nog een nieuwe mobilisatie op gang te brengen tegen de laagvluchten en de vestiging van een pilotenopleiding te Florennes, maar na 1989 is het duidelijk dat Florennade over zijn hoogtepunt heen is. Level of description: Item; Series: 257.4.4: Defensie"