212: Archief van SP-afdeling St.Truiden - SP-afdeling Sint-Truiden
"Collection: BSP/SP-afdeling Sint-Truiden; Biografie: In 1921 werd de plaatselijke partijafdeling Sint-Truiden gesticht. De oprichting, met Lambert Pletsers als grote voorman, liep niet van een leien dakje. Het agrarische Limburg was namelijk vooral in handen van de katholieken. De jonge socialistische bewegingen kregen veel tegenkantingen en vijandigheden te verduren. Vanaf 1925 begon de Limburgse BWP langzaam meer voet aan de grond te krijgen. Vooral in de streek van St. Truiden en Tongeren werden veel socialistische partijafdelingen en/of werkersbonden opgericht. Vanaf de jaren 1932-1933 werden reeds kantonnale vergaderingen gehouden. Na de Tweede Wereldoorlog werd de afdeling bijna volledig gedomineerd door O. Knops als voorzitter en senator (1945-1968). In deze periode van wederopbouw werd de nadruk op ledenwerving via huisbezoeken en feestelijkheden gelegd. Het ledental steeg van ca 110 in 1945 tot ca 340 eind 1946. In het begin van de jaren '50 kwam onder impuls van jonge elementen (H. Eylenbosch, W. Knaepen, J. Engelen) in de partij een reeks nieuwe nevenorganisaties tot stand: o.m. in 1953 de socialistische bibliotheek Zonnestraal en in 1954 het trommelkorps. In het begin van de jaren '60 werd dan ook de kaap van de 500 leden overschreden. Het kanton Sint-Truiden verkreeg alsmaar een groter overwicht binnen Limburg: in 1965: 2 provincieraadsleden en 26 gemeenteraadsleden. Het jaar 1968 is een belangrijk spiljaar voor de afdeling, want de fakkel werd door een jongere garde overgenomen. De lange periode van O. Knops is afgesloten en een nieuwe aanvang met Emiel Vanijlen (voorzitter) en Julien Dufaux (sekretaris) ging van start. Het jonge BSP-bestuur diende voornamelijk het ledenverlies, die de laatste jaren was opgetreden, weg te werken. Dit gebeurde aan de hand van grootscheepse ledenwervingsacties. Verder was er de oprichting van culturele nevenorganisatie CSC-Sint-Truiden en STTK (zowel Turnkring als Trommelkorps). Het nieuwe partijbestuur was heel dynamisch en zorgde voor een rijkgevulde activiteitenkalender, met regelmatige bestuursvergaderingen, intensieve verkiezingscampagnes, ledenvieringen, voorlichtingsvergaderingen. Het ledental ging alsmaar de hoogte in: in 1972: 600, in 1976: 800, in 1979: 900 en in 1980: 964. In 1982 werd het 60 jaar bestaan van de partijafdeling gevierd, met de voorstelling van een studie De geschiedenis van de Socialistische Arbeidersbeweging te Sint-Truiden (1921-1982).De gedrukte verslagen, de tijdschriften en bibliotheekmateriaal werd overgebracht naar de bibliotheek, iconografisch verkiezingsmateriaal naar de iconografie en de affiches van het jaarlijks bal, 1 mei e.a. worden bewaard op de afdeling affiches. Het archief loopt over de periode 1952 tot 1990. Het geeft een mooi beeld weer van de werking en de activiteiten binnen een SP-afdeling: vergaderingen, jaarlijkse bals, vieringen, afrekening van leden, verkiezingen, 1 meivieringen, uitgeven van tijdschriften enz. Vooral na 1968 werden de verslagen en dossiers efficiënter bewaard.De reeks bestuursvergaderingen loopt van 1968 t.e.m. 1990. Rond de jaren '80 wordt het bestuur bijgestaan door commissies: de Commissie van Externe Politiek en Cultuur, de Commissie Interne Politiek en de Commissie Ontspanning. Deze commissies verzorgen een groot aanbod aan activiteiten. De voorbereidende dossiers werden in reeksen geklasseerd: jaarlijks bal van 1969 tot 1990, Sinterklaasfeest van 1976 tot 1990, ledenvieringen, enz. De reeks algemene briefwisseling van 1952 tot 1990 werd ondergebracht per jaar en handelt over de algemene werking. Daarnaast is er de briefwisseling met o.m. de federatie, het kanton en het Overkoepelend orgaan. De verkiezingsdossier, met o.m. vergaderingen, propaganda, uitslagen, lopen over de periode van 1970 tot 1989. Tenslotte zijn er de tijdschriften, meerbepaald Inspraak (1983-1989), Floreaaltje (1989-1993), SGA-Nieuws (1972-1983), De Rooie Rakker (1977- 1982). Level of description: Fonds; Series: BSP/SP-afdeling Sint-Truiden"