623.00015: Agenda's met bijlagen en verslagen van de vergaderingen van de rvb en de av in 1997. Bevat ook jaarverslag over 1996 - Valkerij
"Collection: Valkerij; Biografie: De coöperatieve vennootschap (cv) Valkerij werd op 1 augustus 1991 opgericht vanuit de vzw Wonen en Werken. Wonen en Werken is een organisatie uit Leuven die zich inspant op twee fronten. Enerzijds wil het kwetsbare mensen in de maatschappij (vooral langdurig werklozen en ongeschoolden) ondersteunen door hen een opleiding te geven die hen een hoge mate van werkzekerheid kan bieden (in het begin bouw en houtbewerking). Anderzijds wil het verkrotte woningen renoveren om te dienen voor sociale huisvesting. Wonen en Werken combineert beide doelstellingen door de renovaties te laten uitvoeren door de mensen in de opleiding. De vzw was begin de jaren 1990 op zoek naar huisvesting in de verwaarloosde Valkerijgang te Leuven. Wegens financiële redenen bleek het beter om een cv op te richten die de aankoop kon uitvoeren en vervolgens het pand te huren van die cv. De initiatiefnemers wilden echter van bij het begin dat de cv meer zou zijn dan enkel een gunstige financiële contstructie; ze wilden de cv een spilfunctie geven in het maatschappelijke weefsel van de wijk. De doelstellingen bij de oprichting van de cv Valkerij waren: • Aankopen van gebouwen in de Valkerijgang (en later ook daarbuiten) om huisvesting te bieden aan Wonen en Werken, de verwante vzw Leren Ondernemen, maar ook aan andere organisaties of particulieren • Een motor zijn voor tewerkstellingsprojecten (oprichten, ondersteunen en daarna verzelfstandigen) • Ondersteuning en advies verlenen aan sociale organisaties (bv. administratieve taken waarnemen of verzekeringen verschaffen) • Het statuut van sociale aannemer verwerven om zo bouw- en renovatieprojecten te kunnen opzetten