163.079: Dossier betreffende sporttrofeeën - STB-Oostvlaamse Turngouw
"Collection: STB-Oostvlaamse Turngouw; Biografie: De Socialistische Turnbond van België (STB) werd opgericht in 1904. Ze groepeerde de toen reeds bestaande socialistische turnkringen die zich inzetten voor de lichamelijke, intellectuele en morele ontplooiing van de arbeiders. Dit gebeurde bewust binnen het kader van de socialistische arbeidersbeweging omdat deze, sinds het einde van de voorgaande eeuw, de enigste is geweest om de strijd aan te vangen voor de verbetering van de levensvoorwaarden van de arbeidersklasse. Na de Tweede Wereldoorlog werd vooral gewezen op de sportieve opvoedende aspecten en op het bijbrengen van belangrijke sociaal-democratische principes zoals solidariteit, kameraadschap en humanisme. Turnen als volwaardige sportieve vrijetijdsbesteding aanbieden is de belangrijkste doelstelling van de STB. De STB is in feite de overkoepelende coördinerende structuur die momenteel 36.000 leden telt. Die zijn allen aangesloten bij een lokale turnkring die op haar beurt verbonden is met een gouw, dit is het provinciaal orgaan dat de verbinding vormt met de landelijke federatie. Level of description: File; Series: 163: Archief van STB-Oostvlaamse Turngouw"