058.120: Omzendbrieven voor de bijeenroeping van de Algemene Raad van de BSP - Block, Frans
"Collection: Block Frans; Biografie: Frans Block werd op 4 oktober 1902 geboren in Aartselaar. Ondanks de schoolplicht tot 14 jaar kreeg hij nooit de gelegenheid zijn lagere school af te maken; vanaf zijn elfde jaar hielp hij mee het gezin van 5 kinderen te onderhouden. De familie Block was straatarm, in de winter toen de vader die metselaar was, ingevolge het vriesweer werkloos was, werden de kinderen zelfs op bedeltocht gestuurd. Toen de oorlog uitbrak werd Frans Block werkloos en dit was zijn geluk. Hij kreeg hierdoor de gelegenheid om via de leergangen van de nijverheidsschool zijn geringe vorming aan te vullen, hetgeen hem na de oorlog een baan opleverde als leerling-elektricien bij Bell-Telephone. Hij kwam in dienst van deze firma op 2 januari 1919 en zou er 35 jaar blijven. In 1920 werd hij lid van de Belgische Werkliedenpartij (BWP) en van de Centrale der Metaalbewerkers (CMB). In 1937 startte zijn politieke carrière met het lidmaatschap van de Commissie voor Openbare Onderstand (COO) van Hemiksem, waar hij ook actief was als vakbondsmilitant op Bell en liet hij zich in met het bestuur van sm Verbroedering. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon hij bij Bell blijven werken, waar hij ondertussen was opgeklommen tot brigadier van de elektriciens. Door de jaren heen bouwde hij een grondige vakkennis en ervaring op als installateur van telefooncentrales, zodat hij niet werd opgevorderd om naar Duitsland te gaan werken. Hij engageerde zich eveneens in de Territoriale Burgerwacht en de Passieve Luchtbescherming. In 1950 werd Frans Block, als één van de meest ervaren vakmannen en oudste syndicale militanten van Bell, verkozen als lid van de Ondernemingsraad. Zijn mandaat als lid van de COO, zijn activiteiten in ‘Verbroedering’ en bij de Burgerwacht en de Luchtbescherming hadden hem enige bekendheid bezorgd op het locale politieke vlak. Hij kwam als derde uit de poll voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1946, werd verkozen als gemeenteraadslid en ambieerde een schepenambt. Dit bleek echter voorlopig te hoog gegrepen, want “in de politiek gaat het zo, dat is schrabbelen en te trachten gelijk bij welke middelen er te komen. Ik ben niet gelukt toen, ik heb mij daar bij neergelegd.” Frans Block had dus de ambitie om ‘er te komen’, hoewel zijn politieke ambities het lokale vlak voorlopig niet overstegen. Wanneer in 1948 de eerste schepen overleed, won Block het gevecht om de opvolging, hetgeen hem de gelegenheid gaf een machtspositie binnen de partijafdeling uit te bouwen. In 1952 kwam hij als eerste uit de poll voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Belgische Socialistische Partij (BSP) behaalde de volstrekte meerderheid en Frans Block werd vanaf 1 januari burgemeester van Hemiksem, de eerste van vier ambtstermijnen. In 1954 belandde hij, bijna bij toeval, in de Senaat. Als eerste plaatsvervanger kon hij senator Boey bij diens overlijden opvolgen, hoewel hij slechts als vijfde uit de poll was gekomen, maar “de anderen hadden hun plaats al gekregen, ik was eerste plaatsvervanger, en ik kon naar de senaat”. Als senator interesseerde Frans Block zich vooral voor onderwijs en voor koloniën. Als lid van de commissie voor koloniën maakt hij een aantal reizen naar Kongo en Zuid-Amerika. In 1971, op 69-jarige leeftijd, trok Frans Block zich terug als senator. Hij bleef burgemeester van Hemiksem tot 31 december 1976 en overleed op 3 september 1981. Level of description: File; Series: 058: Archief van Frans Block"