449.00007: Rapport over de BWP-federatie Brussel tijdens de oorlog - SJW-afdeling Anderlecht
"Collection: SJW-afdeling Anderlecht; Biografie: Zoals in andere belangrijke steden bestond er een afdeling van de Socialistische Jonge Wacht (SJW) in Anderlecht. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog werd de activiteit van de SJW – met dan slechts een vijftal leden – op een waakvlam gezet, net zoals die van andere socialistische organisaties. Geleidelijk aan organiseerde de socialistische beweging in Brussel weer voordrachten; en in Anderlecht werd nog tijdens de oorlog de studiekring L’Aurore opgericht. Die had ongeveer 65 leden. De jongeren die daartoe behoorden, vormden de basis van de heroprichting van de SJW-afdeling in april 1919. Ze waren met ongeveer twintig en organiseerden meetings (o.a. met Joseph Jacquemotte), waren actief in de kiesstrijd en in de antimilitaristische campagne (de lichtingen van 1916, 1917 en 1918 moesten hun legerdienst doen in 1919), en ze discussieerden veel over aansluiting bij de Derde Internationale. En ook over de nieuwe partijstatuten die de autonomie van de SJW aan banden zouden leggen op het partijcongres van Allerheiligen 1919. Uiteindelijk besloot de SJW-afdeling te fusioneren met L’Aurore. Level of description: File; Series: 449: Archief van Socialistische Jonge Wacht-afdeling Anderlecht"