311.00003: Brochure over het feest ter gelegenheid van 50 jaar Vooruit - Roels, Germain
"Collection: Roels Germain; Archiefgeschiedenis: Het archief van Germain Roels werd de afgelopen jaren geschonken aan Amsab. Het bevat vooral materiaal over zijn activiteiten in de gemeenteraad en in de coöperatieve. Belangrijk zijn de toespraken die hij hield in verband met de gemeentefinanciën en die over de modernisering van SM Vooruit . Daarnaast zitten er talloze documenten in die de geschiedenis van de Gentse socialisten belichten. Het archief beslaat vijf dozen.(S/1992/090, S/1992/107 en S/1999/060)Biografie: Germain Roels overleed op 24 mei 1989, hij was toen ereschepen van de stad Gent. Hij werd geboren in Gent in 1915 in een socialistisch gezin en was lid van een jeugdgroep in de wijk Heuvelpoort. Na zijn handelsstudies aan de Nijverheidsschool begon hij in 1932 aan een lange loopbaan bij de coöperatieve Samenwerkende Maatschapppij Vooruit. Hij was er eerst bediende, na een specialisatiecursus boekhouding werd hij in 1942 hoofdboekhouder; in 1948 administratief directeur, en in 1965 directeur-generaal na het plotse overlijden van Georges Nachez. Bijgevolg vertegenwoordigde hij ook de coöperatieve in de Nationale Raad van Febecoop. Als directeur van Vooruit stelde hij een moderniseringsplan op dat echter gedeeltelijk mislukte bij gebrek aan financiële middelen. Vele winkels werden gemoderniseerd. Het was ook onder zijn impuls dat het brood niet meer besteld werd met paard en kar maar met bestelwagens. De coöperatieve had ook expansieplannen en opende enkele supermarkten die echter na de opkomst van de grote supermarkten niet meer konden concurreren wegens gebrek aan investeringsmiddelen. Ieder jaar ging hij op vakantie in Zwitserland om daar de vorderingen van de Zwitserse coöperatieven – zijn grote voorbeeld - te bekijken. De coöperatieve Vooruit was de ruggengraat van het Gentse socialisme. De meeste volkshuizen werden met veel inzet en moeite door de coöperatieve in stand gehouden al moesten er inspanningen gedaan worden om het eigen overleven veilig te stellen. Ook de Harmonie Vooruit, de uitgeverij Het Licht en de krant Vooruit kregen regelmatig steun. Bij de eerste naoorlogse verkiezingen voor de gemeenteraad in 1946 werd hij verkozen als eerste opvolger en in 1947 werd hij effectief lid. Ook in het jaar 1946 was hij ook al verkozen als provincieraadslid, maar daar weigerde hij een functie als député. Hij bleef provincieraadslid tot 1977. Blijkbaar had hij meer belangstelling voor mandaten in het bestuur van socialistische organisaties zoals Bond Moyson, Volkskliniek, De Goede Werkmanswoning, Sociale Voorzorg, Codep, SM Het Licht, Harmonie Vooruit (hij had zelf nog bugel gespeeld) en intercommunales zoals TMVW en Veneco. In de gemeenteraad was hij – als man met een voorliefde voor cijferen- vooral begaan met de stedelijke financiën en het onderwijs, de bibliotheken en cultuur. Toen de BSP in 1970 de kans kreeg om een coalitie te vormen met de CVP was Roels de aangewezen persoon om belast te worden met het schepenambt van Financiën. Dertien jaar lang, van 1970 tot 1983, diende hij een begroting in evenwicht in; hij verzette zich tegen deficit spending, en dat juist in een periode dat het Gemeentefonds zijn dotaties steeds meer inkromp. Hij was ook een kenner van de socialistische arbeidersbeweging, hij las en kende de verschillende basiswerken. Hij was voorzitter van de oudste Gentse wijkclub ‘Vrijheid door Broederschap’ en was ook lid van het bestuur van de BSP-federatie Gent-Eeklo. Level of description: Item; Series: 311: Archief van Germain Roels"