383.00014: Nota Een linkse aanslag op de NCC - Vandenbussche, Michiel
"Collection: Vandenbussche Michiel; Archiefgeschiedenis: Het archief beslaat 49 nummers, opgeborgen in 3 dozen (0,33 lopende meter). Het archief is toegankelijk mits toelating van de dienstdoende archivaris.Biografie: Michiel Vandenbussche werd geboren in Roeselare op 9 januari 1945. Hij studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen in Leuven. Tijdens zijn studies engageerde hij zich in de studentenbeweging. Vandenbussche kwam in 1970 als sociaal-cultureel werker in Brussel wonen. Hij geraakte er betrokken in het Vlaamse sociaal-culturele leven en zette zich ondermeer actief in voor de congressen van de Brusselse Vlamingen. Zijn eerste stappen in de politiek zette hij als kabinetsadviseur en later als kabinetschef bij staatssecretaris Lydia De Pauw-Deveen. Vandenbussche is vooral politiek actief in Etterbeek waar hij in 1982 als Vlaamse socialist wordt verkozen tot gemeenteraadslid op de Lijst van de Burtgemeester. Vanaf 1989 is hij schepen in Etterbeek. Daar zet Vandenbussche zich in voor het Vlaamse cultureel leven en hij richt er de Louis Paul Boon Kring op. Binnen de Socialistische Partij was Vandenbussche een pleitbezorger voor de rechten van de Brusselse Vlamingen en ageerde hij fel tegen de discriminatie van allochtonen. Hij was ondermeer ook een tijdlang voorzitter van CSC-vorminsgwerk. Vandenbussche was ook sinds 1989 lid van het Brussels en Vlaams Parlement, en van de raad Vlaamse Gemeenschapscommissie, een functie waaruit hij in 1999 vrijwillig ontslag nam om plaats te ruimen voor Anne Van Asbroeck. Ter gelegenheid hiervan verscheen er een Liber Amicorum met bijdragen van onder andere Geert Van Istendael, Johan Verminnen, Els Witte, Benno Barnard en een hele resem politici en 'kameraden'. Michiel Vandenbussche stond binnen en buiten zijn partij bekend als een rechtvaardig, uitermate geëngageerd en sociaal man, die ook erg beminnelijk was. Na een slepende ziekte overleed hij op 5 april 2006 op 61-jarige leeftijd. Level of description: Item; Series: 383: Archief van Michiel Vandenbussche"