Het gaat om U ........ en om uw stem! - Partij van de Arbeid (PvdA)
Bemerkungen: [] = Absatzmarken im Volltext des Originals; Het gaat om U . [] . en om uw stem! [] Weer richten de politieke partijen zich tot de kiezers om hun steun bij de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer. [] Het gaat ditmaal, wellicht meer dan anders, om een zeer belangrijke stembusstrijd. [] Immers, indien de P.v.d.A. niet als grootste partij uit de bus komt, betekent dit een duidelijke verschuiving van het politieke beleid in Nederland naar het conservatisme en een vergrote invloed van'de Katholieke Volkspartij onder leiding van prof. Romme. [] Men vindt onder protestanten nog wel zekere reserve om zich achter de P.v.d.A. te scharen. Is dat nog wel terecht? [] Onze partijen, die zich op basis van een godsdienstige belijdenis stellen, hebben voor de oorlog steeds het bewind in handen gehad. Kan men zeggen dat toen een specifiek christelijke politiek werd gevoerd? Of was het niet veel anders dan een, trachten kool en geit te sparen? [] Indien gij het samengaan vreest met niet-gelovigen in één partij, is er dan geen aanleiding te bedenken, dat we in ons beroep en bedrijf minstens even intensief met deze anderen werken en samengaan? Worden wij niet juist daardoor gedwongen ons te bezinnen op de wezenlijke waarde van ons geloof? Ons staan als christenen midden in de wereld vraagt een klaar en helder antwoord over wat wij geloven. Het vraagt ook een duidelijke visie vanuit het geloof op de ontwikkeling van het maatschappelijk leven. [] In het staatkundige leven hebben de confessionele partijen in het verleden ons duidelijk doen zien, dat zij geen uitzicht geven op een juist gericht vooruitstrevende politiek. [] Ook thans laten hun programma's zich volkomen in het onzekere wat zij concreet willen. [] Wellicht is er ook bij u bedenking tegen het samen regeren met de K.V.P. zoals bij vele protestanten het geval is. [] Behalve dat van de vooroorlogse Coalitie-kabinetten steeds ministers van Rooms-Kath. Staatspartij deel uitmaakten, menen wij dat een zo grote groep landgenoten niet kan worden gepasseerd. De protestantse partijen staan overigens juist voor deelname van de K.V.P. op de bres. [] .z.o.z. [] Wie echter met ons van mening is dat het voor de staatkundige en geestelijke ontwikkeling in Nederland noodzakelijk is een dam op te werpen tegen de eenzijdige dominerende politiek van de KVP., zal de de (!) PvdA moeten stemmen. Bij de komende kabinetsformatie zal het niet gaan om de vraag of de KVP meedoet, doch of zij de leiding krijgt. [] De stembusuitslag is beslissend. Prof. Romme zal zich heel wat prettiger voelen indien A.R. en C.H. winnen en de P.v.d.A. verliest. Vier partijen met tezamen veel meer zetels dan de K.V.P. doen hem nauwelijks iets. Een partij alleen groter dan de K.V.P. maakt hem bescheidener. [] Slechts de Pv.d.A. zal in de huidige verhoudingen deze grote partij kunnen zijn. De P.v.d.A. is de partij die op de bres staat voor geestelijke vrijheid en voor de in haar program uitgestippelde politiek. [] Uw stem uitbrengen op Drees betekent een stap verder naar verwezenlijking van sociale gerechtigheid, gelijke kansen voor ieder, een cultuurpolitiek, die de bloei van kerk en organisatieleven vrij en onbelemmerd stuwt. [] Daarom, doen wij een klemmend beroep op u de PvdA ernstig te nemen., haar program te lezen en u zelf af te vragen óf het in het Nederland van heden niet geboden is met ons te streven, naar een samenleving, waarin men, ondanks de gebrokenheid van het menselijk bestaan, recht en menselijkheid gelden als basis voor het samen leven. [] Wij vertrouwen er daarom op [] dat U uw stem zult uitbrengen op lijst: [] 2 W. Drees