Aan de hengelaars - Partij van de Arbeid (PvdA)
Bemerkungen: [] = Absatzmarken im Volltext des Originals AAN DE HENGELAARS [] De hengelsport, recreatie voor tienduizenden in den lande, heeft tot voor kort weinig belangstelling van de overheid gehad. Geruime tijd zijn de verhoudingen, waaronder de hengelaars hun sport konden beoefenen, uiterst ongunstig geweest. [] Deze tijd is thans voorbij! [] De PvdA-minister Mansholt heeft een einde gemaakt aan het gehate door de Duitsers ingestelde pachtbesluit Visrecht-1941, waarbij de hengelaars het recht werd ontzegd viswater te huren. Thans is vanwege de Dr. Wiardi Beckman Stichting, het Wetenschappelijk Bureau van de Partij van de Arbeid, een rapport verschenen, dat als leidraad zal gelden voor de te volgen gedragslijn van de PvdA-fractie in Eerste en Tweede Kamer. Eindelijk krijgt [] de hengelsport de plaats die hij verdient! [] In het rapport wordt onder meer gesteld, dat aan de roofbouw, die vooral de laatste jaren op het IJsselmeer is toegepast en waardoor aan de snoekbaarsstand in geheel Nederland enorme schade is toegebracht, definitief een einde moet komen. Daartoe zal de "kuil", het moordwerktuig der IJsselmeervissers, moeten worden verboden. [] Anderzijds wordt in het rapport betoogd, dat het tekort aan vis en in het bijzonder van die soorten vis, die van belang zijn voor de hengelaars, zoals snoek, snoekbaars, baars, karper, de ontplooiing van de hengelsport belemmert. Daartoe zal door [] massale visuitzettingen [] de visstapel in de Nederlandse binnenwateren ten behoeve van de hengelsport op zo hoog mogelijk peil dienen te wordengebracht. [] Daarnaast zal grote aandacht moeten worden besteed aan [] bestrijding der waterverontreiniging [] waardoor thans nog grote hoeveelheden waardevolIe hengelvis vernietigd worden. Ook daaraan zal een einde moeten komen! [] Uit dit alles blijkt niet alleen, dat de PvdA de hengelsport ziet als een factor van zeer grote recreatieve betekenis, doch ook, dat zij daaraan ernstige aandacht zal besteden en middels haar invloed in de Tweede Kamer nie,ts zal nalaten om deze maatregelen te verwezenlijken. [] Het is goed, dat de Nederlandse hengelaar dit weet nu de Tweede-Kamerverkiezingen voor de deur staan. Hij kan dus door middel van zijn stem invloed uitoefenen op het regeringsbeleid in de komende vier jaar in deze. [] lijst 2 is de lijst van de P.v.d.A. De eerste naam op die lijst is: [] Dr. W. Drees