Summary: | "Collection: Socialistische Gebuurtekring Eenheid; Biografie: Net na wereldoorlog I was er woningnood en meer bepaald aan goedkope woningen. Zo ook in Wilrijk, waar onder impuls van Frans Engels en Jos Van Santvoort, voor- en ondervoorzitter van de Algemene Centrale van Bouw en Ameublement, de Huurderscoöperatief Eenheid wordt opgericht op 4 mei 1922. Ze schreef een architectuurwedstrijd uit met als doel een tuinwijk op te richten. De drie beste ontwerpen, van de architecten Soebert, Goeyvaerts en Nagels, werden uitgekozen. Op 22 april 1923, na het opruimen van restanten van de Duitse bezetting, vatten de werken aan. Een jaar later namen de eerste bewoners hun intrek, pas in 1926 was de hele wijk af. Onder de eerste bewoners werd op 24 februari 1924 de ‘Gebuurtekring Duivelshoek’opgericht, met August Devriendt als eerste voorzitter, met een intens gemeenschapsleven, bol van activiteiten, zoals toneelstukken, bloemenmarkt, kaartavonden,…en feesten. Er werd ook een vrouwengroep, een kindergroep en een clubhuis voor de jeugd (De Fakkel) opgericht. Daarnaast speelde de kring ook een belangrijke rol als tussenschakel in de contacten met de huurdersmaatschappij. Tijdens de tweede wereldoorlog stond de werking van de gebuurtekring op een laag pitje. De inhuldiging van een heropgebouwd woonblok, dat getroffen was door een V1-bom, vormde in 1950 de aanleiding om nieuw leven te blazen in de gebuurtekring, ditmaal onder de naam ‘Eenheid’. Net zoals voorheen werden er activiteiten georganiseerd, zoals filmavonden, Vlaamse kermissen, bals, handwerknamiddagen, lotto’s, …en de bevrijdingsfeesten met ook een ‘Ronde van de Eenheid’. Daarnaast was er een tienerclub,‘De Fakkel’, met wekelijkse filmnamiddagen en het jaarlijkse sinterklaasfeest. Zoals overal in Vlaanderen bracht de opkomst van de televisie een terugval van het gemeenschapsleven teweeg. Maar de bals bleven voor de nodige sfeer zorgen, de bevrijdingsfeesten werden omgedoopt naar Eenheidsfeesten.
In 2013 werd het startschot geven voor de afbraak en vervanging van eenentwintig sociale eengezinswoningen in de Wilrijkse Eenheidswijk.
In 2019 zal de Gebuurtekring zijn 95-jarig bestaan vieren.Bij de schenking zaten veel foto’s, deze werden afgezonderd en beschreven. Affiches werden ondergebracht in de affichecollectie. Dubbels en blanco formulieren werden vernietigd. Nietjes, paperclips, plastic mapjes en andere metalen of plastic bindsystemen werden verwijderd.Het archief werd verzameld en geordend door Carlo Pelgrims in functie van het schrijven van een geschiedenis van de Eenheid. Het archief van de Socialistische Gebuurtekring Eenheid beslaat de periode 1922-2011. Van de oorspronkelijke vereniging Gebuurtekring Duivelshoek zijn er twee verslagboeken (1924-1934). Hierna verandert de naam in Socialistische Gebuurtekring Eenheid en hiervan dateren de eerste verslagen pas uit 1950 en ze lopen tot 2011. Tussen 1934 en 1950 is er een verslagboek van de harmonie De Rode Garde terug te vinden in het archief. Het archief en de talrijke foto’s maken het een rijke bron voor de geschiedenis van de sociale woonwijk in Wilrijk. Van de huurderscoöperatie eenheid zijn er statuten, fragmentarische verslagen en enkele jaarverslagen, zeker geen coherent geheel. Ten slotte zijn er nog twee dossiers over RBP-bezetting, samengesteld door de vader van Carlo Pelgrims die er ooit werkte. Level of description: Fonds; Series: Socialistische Gebuurtekring Eenheid"
|